Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Evropa hlásí silné mrazy, pláže pokryl sníh a led

Do Evropy v minulém týdnu pronikl arktický vzduch. Jeho příliv patří mezi nejsilnější za posledních několik let. U nás byly nejnižší teploty hlášeny v sobotu. Na téměř polovině meteorologických stanic se dokonce vyskytl arktický den (teplota se nedostane nad -10 °C). Většina těchto stanic se nacházela na východě území, kde jsou současné mrazy nejsilnější. Dnes ráno se například v Čechách teploty pohybovaly jen lehce pod bodem mrazu, zatímco na východě Moravy a ve Slezsku klesly pod -15 °C. Arktický vzduch se dnes nachází nad jihovýchodem Evropy. V některých zemích východně od nás dokonce padaly teplotní rekordy.

Nezvykle silné mrazy zažilo Slovensko. V lokalitě Oravská Lesná podle SHMÚ teplota klesla v noci ze soboty na neděli až na -35,1 °C. Na Slovensku přitom v historii měření teplota pod -35 °C poklesla jen čtyřikrát. O tom, že na Slovensko pronikl opravdu mimořádně chladný vzduch, svědčí především teplotní extrémy zaznamenané na vrcholech Tater. Na Lomnickém štítu teplota klesla na -29,6 °C, což je nejnižší hodnota od roku 1987. Na Chopku bylo s teplotou -27,9 °C nejchladněji od roku 1979. Jen v šesti zimách od roku 1961 se nad Tatry dostal tak chladný vzduch jako letos. Extrémně nízké teploty ovšem nehlásily jen horské stanice. V lázeňském městečku Dudince v nížině na jihu Slovenska teplota poklesla na -30,3 °C. Jednalo se samozřejmě o nejnižší teplotu naměřenou na této stanici v historii.

Arktický vzduch se rozlil také nad celý Balkán a nad Itálii. Ve vyšších polohách italského kraje Abruzzo napadly až 2 metry sněhu. Sníh na jihu Itálie pokryl některé pláže. Nezvykle nízké teploty hlásilo také Chorvatsko. V Dubrovníku teplota poklesla na -6,6 °C, což je nejnižší hodnota od roku 1968, kdy zde bylo 14. ledna ještě o 0,4 °C chladněji. Ve Splitu teplota poklesla na -7,3 °C, což je nejnižší hodnota od roku 1963. V Chorvatsku zamrzla Plitvická jezera a některé pláže na pobřeží pokryla silná vrstva ledu od vln z moře. Problémy s přívaly sněhu hlásí většina Baltských zemí. Sníh napadl i na pobřeží severní Kréty.


Vranjic nedaleko Splitu - pláže pokryla silná vrstva ledu

Na následujícím snímku je sněhová pokrývka ve vyšších polohách na ostrově Euboia v Řecku.



Na následujícím snímku je vidět pláž na jihu Itálie po hustém sněžení (na obrázku Porto Cesareo).