Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Česko zasáhne silný vítr a vydatný déšť

Již dnes na naše území začíná proudit teplejší vzduch a v nižších polohách jsou srážky výhradně dešťové. Oteplování bude pokračovat i v dalších dnech. Navíc se začíná rozfoukávat čerstvý jihozápadní až západní vítr. V nárazech jeho rychlost zatím většinou nepřesahuje 60 km/h. V noci na zítřek ovšem zesílí. Na našem území se rozfouká silný vítr s nárazy 70 km/h až 90 km/h, na horách přes 100 km/h. Takto silný vítr již může způsobit lámání větví stromů, ojediněle i pád stromů. Je nutné zabezpečit volně uložené lehké předměty. Ještě silnější vítr se vyskytne na severu Německa, kde se vyskytnou nárazy přes 100 km/h na pobřeží Severního moře. U nás se nejsilnější nárazy větru objeví ve druhé polovině noci na zítřek a zítra ráno, kdy přes naše území bude postupovat od severozápadu dále k jihovýchodu studená fronta. Znatelné ochlazení ovšem přechod fronty nepřinese. Během dopoledne sice přechodně ustanou srážky a zeslábne vítr, ale již dopoledne začne přes naše území postupovat od jihozápadu teplá fronta. K tomu opět začne zesilovat vítr, který v noci z pondělí na úterý v nárazech dosáhne 60 až 90 km/h.

Tip: Numerický model - předpověď na příští týden na numerickém modelu

Před námi je tak hodně větrné a deštivé počasí (zejména v západní polovině Čech a na horách bude déšť i trvalý). Srážky budou ustávat až ve středu. Do středečního rána spadne od 10 do 20 mm srážek. Vydatně bude pršet na návětřích hor, kde spadne kolem 40 mm srážek. Ještě vydatnější srážky se očekávají na Šumavě, kde od dnešního rána do středečního rána (za 72 hodin) spadne i přes 80 mm srážek. V této oblasti se očekávají vzestupy hladin řek s dosažením nižších stupňů povodňové aktivity.

Ve středu se počasí zlepší. Vítr se utiší, srážky ustanou a oblačnost se protrhá. Obvyklé prosincové počasí nás ovšem nečeká. Teploty se budou šplhat přes 10 °C a přiblíží se k rekordním hodnotám. Nezvykle teplo (kolem 10 °C) bude i ve čtvrtek.

Vítr nárazy
Předpověď rychlosti větru v nárazech v druhé polovině noci na zítřek - vítr dosáhne v nárazech rychlosti až 90 km/h, na horách přes 100 km/h