Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Pozor na silný vítr a vydatný déšť

V dalších dnech nás čeká nepříznivé počasí. Přes naše území přejde v rychlém sledu několik frontálních systémů. Již dnes odpoledne začne zesilovat čerstvý jihozápadní vítr. V nárazech dosáhne rychlosti kolem 50 km/h, na horách kolem 80 km/h. V noci na zítřek přes naše území bude přecházet studená fronta. Při jejím přechodu bude v Čechách zpočátku pršet, ale v polohách nad 700 m budou srážky přecházet ve sněhové. Na Moravě a ve Slezsku bude ve všech polohách sněžit nebo padat sníh s deštěm, ojediněle se vyskytne mrznoucí déšť. Do zítřejšího rána na Moravě a ve Slezsku napadne od 0 do 5 cm sněhu, na horách v celém Česku od 5 do 10 cm sněhu.

Rychlost větru v nárazech i v nižších polohách až 90 km/h
Zítra u nás vítr zesílí na silný západní s nárazy od 60 do 90 km/h, na horách přes 100 km/h. Slabší bude vítr jen na jihovýchodě území. Nejsilnější nárazy se očekávají kolem poledne na západě Čech. V souvislosti se silným větrem hrozí ulomení větví stromů nebo i škody na majetku. Ještě o poznání silnější vítr bude vát na severu Německa a v Severním moři, kde se očekává vichřice. Zítra počasí u nás ovlivní další frontální systémy, po jejichž přechodu k nám v sobotu pronikne teplý vzduch. Při jejich přechodu se očekává také vydatný déšť. Trvale a vydatně se rozprší především zítra večer a srážky budou ustávat až v sobotu dopoledne. Srážky budou zpočátku sněhové v Krkonoších, Beskydech a Jeseníkách, ale během noci z pátku na sobotu přejdou ve všech polohách v déšť. Na většině území spadne do sobotního poledne za 24 hodin od 10 do 20 mm srážek, ve vyšších polohách od 20 do 40 mm srážek. V souvislosti s vydatnými srážkami a výrazným oteplením hrozí vzestupy hladin řek.

Teploty překročí 10 °C
V sobotu bude větrné počasí pokračovat. Na většině území se nárazy větru budou pohybovat od 60 do 90 km/h, na horách přes 100 km/h. Zároveň budou velmi vysoké teploty. Nejvyšší denní teploty se zastaví na 9 °C až 13 °C. Pocitovou teplotu bude snižovat vítr. Rekordy ovšem na mnohých místech nepadnou. V roce 1991 bylo v Čechách v tento den až 17 °C (Praha hlásila 17,2 °C). Večer přes naše území začne přecházet studená fronta po jejímž přechodu se opět ochladí. V neděli vítr zeslábne, i přesto bude stále čerstvý s nárazy kolem 50 km/h.

Tip: Numerický model - rychlost větru v nárazech (na exponovaných místech ve vyšších polohách bude ještě vyšší než je na modelu patrné)

Silný vítr
Počasí v dalších dnech bude větrné a deštivé - počasí ovlivní několik frontálních systémů