Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Do Česka se žene silný vítr a vydatný déšť

Česko zítra a pozítří bude sužovat silný vítr. I v nížinách dosáhne v nárazech rychlosti až 90 km/h. Nejsilněji bude foukat v průběhu středy a ještě ve čtvrtek dopoledne. Zároveň zejména na jihozápadě území bude vydatně pršet. Na Šumavě spadne až 40 mm srážek. Hrozí zde vzestupy řek až na 2. SPA. Před silným větrem (celá ČR) a povodňovou pohotovostí (Plzeňský a Jihočeský) upozorňuje i Český hydrometeorologický ústav.

Upozornění

Naše území bude ležet ve výrazném západním proudění mezi tlakovou níží nad jižní Skandinávií a tlakovou výší nad jižní Evropou.

Jihozápadní až západní vítr bude na našem území dosahovat rychlosti 7 až 12 m/s, na horách kolem 15 m/s, v nárazech ve všech polohách 20 až 25 m/s (tj. 70 až 90 km/h). Rychlost větru bude slabší než při přechodu tlakové níže Emma.

Vzhledem k očekávaným srážkám (ve vrcholových partiích Šumavy by měly srážkové úhrny dosáhnout hodnot až 40 mm), které během zítřka zasáhnou zejména jižní a jihozápadní část území republiky, očekáváme na tocích odvodňujících oblast Šumavy vzestupy vodních hladin s možností dosažení I. SPA. Ojediněle pak dosažení i II. SPA, zejména pak v povodí Otavy.

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:
- Pro omezení škod na majetku zabezpečit okna, skleníky, lehčí věci, ukotvit stavební jeřáby apod.
- Omezit pohyb poblíž vyšších a starších budov a v blízkosti větších stromů. To platí i pro pobyt v autě.
- Dávat pozor na možnost pádu drátů elektrických rozvodů. Pokud leží na zemi, zásadně se k nim nepřibližujeme.

Zdroj: ČHMÚ