Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Alpy zasypaly až 2 metry čerstvého sněhu

Evropa hlásí teplotně nadprůměrný leden. Sníh leží jen na horách a ve Skandinávii a v Rusku. Nadprůměrně teplé zimy ovšem často vedou k vydatnějším srážkám. Do Evropy se totiž dostává teplejší vzduch z Atlantiku nebo Středozemního moře. Taková situace nastala i v uplynulých dnech, kdy nad Alpy pronikl vlhký vzduch ze Středomoří a přinesl vydatné srážky. Ty byly v nižších polohách Alp dešťové, ale v polohách nad 1600 m se jednalo o sněžení, které bylo v západních Alpách velmi vydatné.

Nejhorší byla situace na pomezí francouzských, italských a švýcarských Alp, kde se na některých místech vyskytlo nejvydatnější sněžení za 30 let. Ve francouzském městečku Tignes napadly za 36 hodin dokonce až 2 metry sněhu. Celkově zde leží kolem 250 cm sněhu, což je zde jedna z nejvyšších sněhových pokrývek v historii měření. Celkově tři metry sněhu leží také v italském středisku Cervinia. Nově napadlý sníh zvýšil lavinové nebezpečí v oblasti na nejvyšší stupeň. Horské silnice jsou tak často uzavřeny a v horských městečkách uvízly tisíce turistů, kteří se mohou z Alp dostat jen helikoptérou. Nejvíce turistů (až 13000) uvízlo ve švýcarském městečku Zermatt. Sněžení dnes v Alpách ustalo a situace se začíná zlepšovat. Nebezpečí pádu lavin však zůstává extrémní.


Pád laviny u Zermattu dne 4. ledna 2018 - v posledních dnech zde spadlo značné množství menších lavin a silnice do městečka jsou uzavřeny.