Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Martin na bílém koni dorazil do hor

Dnes je svátek svatého Martina a právě v tento den podle známé pranostiky Svatý Martin přijíždí na bílém koni přichází zimní počasí se sněžením. První zmínku o ní je možné dohledat v Čelakovského Mudrosloví (1852). S ohledem na dobu vzniku je zřejmé, že klima se v posledních desetiletích v Evropě změnilo (oteplilo) a svatý Martin tak na bílém koni už přijíždí spíše jen do hor. Nejinak tomu je letos. Po nočním přechodu frontálního systému na horách napadl sníh. V polohách od přibližně 900 m leží slabá sněhová pokrývka do 5 cm. Teploty se na horách pohybují kolem bodu mrazu a sníh tak netaje.

Dnes večer přes naše území začne přecházet frontální vlna. Její postup bude poměrně komplikovaný a hranice sněžení se bude lišit dle času i místa. V noci na zítřek a zítra během dne se bude hranice sněžení pohybovat od 600 m na severu do 1000 m na jihu území. V noci z neděle na pondělí potom klesne až do poloh kolem 400 m na celém území. V pondělí k nám totiž zesílí příliv chladného vzduchu. Na druhou stranu ovšem ubude srážek a vyskytnou se už jen místní přeháňky. Sněhová pokrývka se bude tvořit na horách. V pondělí ráno bude na českých horách zřejmě ležet kolem 10 cm čerstvého sněhu.

Jaká bude zima?
Ke svatému Martinovi se váže i několik pranostik, které předpovídají zimu. Nejznámější jsou: Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí. Svatý Martin přijíždí na bílém koni, přijede-li na šedém (mlhy), bude zima střídavá, přijede-li na žlutém (sucho), přijde tuhá a suchá zima. Martin a Kateřina na blátě, Vánoce na ledě. Na svatého Martina slunečno – dlouhá zima. Na svatého Martina pod mrakem – nestálá zima. K dnešnímu dni se nejlépe hodí poslední jmenovaná pranostika (na obloze se očekává hodně oblačnosti), která slibuje nestálou zimu.

Pec pod Sněžkou
Pec pod Sněžkou dnes dopoledne - po nočním sněžení zde leží 3 cm sněhu, v dalších dnech ještě sníh připadne, zdroj: Humlnet.cz