Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Příští týden přinese sníh i do nížin

Začátek ledna byl u nás nezvykle teplý. V posledních dnech k nám ovšem začal pronikat chladný vzduch z východu. Teploty se tak pohybují jen kolem bodu mrazu. Ojediněle se vyskytuje i slabé sněžení. To ovšem přineslo nejvýše jen poprašek sněhu. Charakter počasí se změní v příštím týdnu, kdy nás čeká velmi proměnlivé počasí. Přes naše území přejde několik frontálních systémů. Čeká nás tak husté sněžení, déšť, vítr, časté výkyvy teplot i nebezpečí náledí.

V pondělí bude ještě počasí podobné jako dnes. Většinou bude zataženo nízkou oblačností, ale místy se oblačnost protrhá. Teploty zůstanou kolem bodu mrazu. V noci na úterý začne počasí od západu ovlivňovat teplá fronta. Zpočátku tak bude sněžit, ale během úterního dne bude od západu sněžení v Čechách v polohách pod 600 m přecházet v déšť. V severovýchodních a východních oblastech našeho území se sněžení ovšem udrží po většinu dne a oteplení se zde projeví nejméně. Celkově v úterý napadne na horách v Čechách a v Jeseníkách od 20 do 30 cm čerstvého sněhu. Především v Libereckém kraji a na severu Královéhradeckého kraje se vydatnější sněžení objeví i mimo horské polohy (během pár hodin napadne kolem 10 cm sněhu). Nejvyšší denní teploty v úterý vystoupí na 2 °C až 6 °C, na východě zůstanou mezi -2 °C až 2 °C.

V noci z úterý na středu se opět po přechodu studené fronty ochladí na teploty kolem bodu mrazu a sněhové vločky se vrátí i do nížin. Ve středu se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi -1 °C až 3 °C a místy se vyskytnou sněhové přeháňky.

Ve čtvrtek bude počasí opět velmi proměnlivé. Nejdříve začne sněžit, ale postupně se vlivem oteplení bude sněžení měnit v déšť. Změnu počasí doprovodí i silný vítr. V pátek se opět ochladí a místy se vyskytnou sněhové přeháňky. Teploty kolem bodu mrazu se očekávají i o víkendu. Před námi je tak velmi proměnlivé počasí. Vlivem častých změn v teplotách si musíme dát pozor i na náledí.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka v úterý v poledne - na severu Čech napadne i mimo hory kolem 10 cm sněhu