Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Alpy zasypal sníh, napadlo až půl metru

Na západ Evropy o víkendu pronikl chladný vzduch. V oblasti Janovského zálivu se navíc vytvořila tlaková níže, která přinesla vydatné deště zejména do Francie a Itálie. Hlášeny byly také četné bouřky. Za posledních 48 hodin v západní a centrální části Středozemního moře uhodilo až 180 000 blesků. U Říma se dokonce vyskytla tornáda a přívalové srážky zde zatopily řadu míst. V Alpách již vlivem přílivu chladného vzduchu od poloh kolem 1000 m vydatně sněžilo. Většinou napadlo od 10 do 50 cm sněhu. Například hora Zugspitze hlásila ještě v sobotu 57 cm sněhu, zatímco dnes zde leží až 112 cm sněhu. V Alpách se samozřejmě nejedná o nijak význačné množství, ale bylo to první vydatné sněžení v této oblasti po létě.

Slabě sněžilo také na našich horách. Na hřebenech Krušných hor napadlo kolem 3 cm sněhu, na Šumavě kolem 2 cm. Sníh v dalších dnech ovšem roztaje. Další sněžení se u nás očekává o víkendu po přechodu výrazné studené fronty. Sněžit by tentokrát mohlo i mimo horské polohy, což dobře vystihuje předpověď nulové izotermy (výšky, od které mrzne).

Sněhová pokrývka
Sněhová pokrývka v Alpách dnes v poledne - ve vyšších polohách leží kolem půl metru sněhu, zdroj: Ventusky

Blesky
Blesky včera kolem poledne ve Středomoří - přes Itálii a jižní Francii přecházelo pásmo velmi silných bouřek, zdroj: Blitzortung.org