Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Na hřebenech hor připadne další sníh, potom se oteplí

V nejbližších dnech bude na obloze většinou zataženo a především dnes a zítra se přidá déšť. Nejčetnější budou srážky zítra, kdy se objeví i trvalý déšť. Ve čtvrtek srážky většinou ustanou, ale na obloze bude stále hodně oblačnosti. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat jen kolem 8 °C. Změna v charakteru počasí nás čeká v pátek, kdy k nám zejména ve vyšších vrstvách atmosféry začne proudit teplý vzduch. V hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) vystoupí na jihozápadě Čech až na 12 °C, což je oproti dnešním -1 °C výrazné oteplení. Na hřebenech hor tak skončí na říjen nezvykle dlouhé období ledových dnů (teplota celý den zůstává pod bodem mrazu). Teplý vzduch k nám bude ovšem proudit hlavně ve vyšších hladinách atmosféry, a tak se bude místy tvořit nízká oblačnost. V místech, kde se rozpustí, se v pátek ukáže i slunce a teploty zamíří až na příjemných 14 °C. O víkendu počasí u nás zřejmě ovlivní frontální systém, který se projeví velkou oblačností a ojediněle i deštěm. Ochlazení nás ovšem nečeká. Nejvyšší denní teploty se i na začátku příštího týdne budou držet nad 10 °C. V západním Německu se dokonce očekává až 20 °C. Nejisté ovšem stále je, jak často se bude tvořit nízká oblačnost, která výrazně ovlivňuje teploty.

Tip: Numerický model - předpověď teplot na další dny

Ještě před pátečním oteplením na hřebenech hor dnes a zítra nasněží. Dnes ráno leželo na hřebenech Beskyd, Jeseníků a Krkonoš kolem 20 cm sněhu. Na hřebenech Krkonoš a Jeseníků připadne do čtvrtečního rána 10 až 20 cm sněhu, na hřebenech Beskyd a Šumavy do 5 cm sněhu. Díky oteplení ovšem většina sněhu během pátku a víkendu roztaje.

Sníh na horách
Takto závěje v Krkonoších zachytil dne 6. října Etienne Navarre na hřebenech Krkonoš u Harrachových kamenů v nadmořské výšce 1420 m n. m. (závěje dosahovaly až ke 2 metrům).

Sníh na horách
Takto závěje v Krkonoších zachytil dne 6. října Etienne Navarre na hřebenech Krkonoš u Harrachových kamenů v nadmořské výšce 1420 m n. m. (závěje dosahovaly až ke 2 metrům).