Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na Lysé hoře připadlo až 37 cm sněhu

Počasí u nás včera ovlivnil frontální systém, který na východ našeho území přinesl trvalé a vydatné srážky. Zpočátku sice pršelo, ale ráno a dopoledne začal déšť přecházet ve sněžení. Odpoledne se sněhové vločky objevily i v nižších polohách. V oblasti Beskyd bylo sněžení vydatné. Nejvíce sněhu napadlo na Lysé hoře. Podle měření ČHMÚ zde připadlo 37 cm sněhu a celkově zde leží 58 cm sněhu. I přesto je výška současné sněhové pokrývky podprůměrná. V polovině února zde obvykle leží kolem 80 cm sněhu. Na ostatních místech v Beskydech připadlo většinou kolem 20 cm sněhu. O poznání slabší sněžení zasáhlo ostatní české hory, kde připadlo většinou od 4 do 10 cm sněhu. Nejvíce sněhu hlásí nejvyšší vrcholy Šumavy. Na Plechém leží až 120 cm sněhu. V nižších polohách Šumavy je ovšem sněhu málo, většinou do 10 cm. Na hřebenech Krkonoš je kolem 80 cm sněhu. Na horách je v současné době o poznání méně sněhu než v minulém roce, ale i tak je situace lepší než v předminulém roce.

Dnes už se objeví jen slabší sněhové přeháňky, které příliš nového sněhu nepřinesou. Zítra se sněžení může objevit v oblasti Beskyd, ale připadne jen pár centimetrů sněhu. Na zbytku území se vyskytnou jen ojedinělé sněhové přeháňky. Další frontální systém k nám dorazí v sobotu večer od západu. Vlivem oteplení se sněhové vločky objeví už jen na horách. Neděle bude podmračená místy s deštěm, od 800 m se sněžením (připadne od 1 do 5 cm sněhu). Nejvyšší denní teploty budou mezi 5 °C až 9 °C.

Tip: Sněhové zpravodajství - stav sněhu na českých horách

Počasí
Srážkové úhrny od včerejších 6:00 do dnešních 6:00 - ve vyšších polohách spadla většina srážek ve formě sněhu, na hřebenech Beskyd napadlo přes 30 cm sněhu, zdroj: ČHMÚ