Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Zítra místy napadne mokrý sníh

Zítra počasí u nás ovlivní tlaková níže ze západního Středomoří. Během dopoledne se tak od jihu přidají srážky, a to ve všech skupenstvích. Vyskytne se jak sněžení tak déšť. Zpočátku bude padat většinou sníh nebo sníh s deštěm ve všech polohách, ale během dne se vlivem oteplení srážky na řadě míst změní v déšť. Ve vyšších vrstvách atmosféry k nám totiž nebude proudit příliš chladný vzduch. Na východě se ve výšce 1500 m nad zemí budou teploty pohybovat lehce nad nulou. V Čechách naopak v této výšce většinou po celý den vydrží lehce pod bodem mrazu. Právě tato hladina má významný vliv na skupenství srážek. Na Moravě a ve Slezsku se během dne postupně déšť vyskytne i na horách. V Čechách naopak sněžení přejde během dne v déšť v polohách přibližně pod 500 m. V západních Čechách se sněžení udrží zřejmě ve všech polohách. Předpověď skupenství srážek je na zítřek složitá, neboť i nepatrná změna v teplotě ovlivní, jestli bude pršet nebo sněžit.

V oblastech, kde se udrží po celý den sněžení, napadne do zítřejšího večera od 2 do 10 cm sněhu. Přechodně se očekává i husté sněžení, kdy napadne během pár hodin několik centimetrů sněhu. Večer srážky ustanou. Sníh bude ovšem těžký a mokrý. V noci ze středy na čtvrtek se v Čechách může místy tvořit náledí. Ve čtvrtek se na východě našeho území vyskytnou další trvalé srážky, ale ty již budou dešťové (kromě nejvyšších horských poloh). Teploty totiž na východě vystoupí až na 10 °C. Sníh tak na celém území opět rychle roztaje. Návrat zimy nás nečeká. O víkendu bude i přes 10 °C.

Tip: Numerický model - předpověď srážek zítřejší den

Sníh
Zítra v Čechách a na Vysočině místy napadne mokrý sníh, a to i v nižších polohách. Návrat zimy nás ovšem nečeká. Sníh opět rychle roztaje.