Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Družice Terra již zachytila sníh v Tatrách

Zatímco na přelomu týdne jsme se setkávali s poměrně velkým množstvím oblačnosti, ve středu se obloha na mnoha místech vyjasnila a alespoň část dne bylo slunečno, i když ne příliš teplo. Toto bezoblačné počasí je příhodné pro prezentaci satelitních snímků v tzv. provedení true colour, které prezentují pohled z vesmíru v barvách podobných vnímání lidského oka.

Ve středu se tak při bezoblačném počasí naskytl z vesmíru pohled na zemských povrch a dokonce i sněhovou pokrývku ve střední Evropě. Snímky z vesmíru pořizuje družice Terra, která s sebou nese na oběžné dráze (polární dráha letu) přístroj MODIS (Moderate-resolution Imaging Spectroradiometer – až 36 spektrálních kanálů), jenž je schopen nasnímat zemský povrch s rozlišením pixelu až 250 m. Na snímku ze středy odpoledne (viz obrázek na konci článku) je patrné, kde se v centrální Evropě vyskytuje sněhová pokrývka (jasná bílá barva kořínkovité struktury). Například Vysoké Tatry (vpravo uprostřed) byly ještě 21. září holé, během 22. a 23. září (na studené frontě) stanice na Lomnickém štítu (2633 m n. m.) zaznamenala sněhovou pokrývku vysokou až 16 cm. V noci na 24. září, kdy se obloha projasnila, zde naměřili mrazivých -9 °C. Dalším územím se sněhem jsou Alpy (vlevo dole). Při jihovýchodním až jižní větru také zafungoval návětrný efekt hor a jižní či jihovýchodní svahy Vysočiny (přibližně uprostřed snímku), Orlických hor, Krkonoš a Jizerských hor (nahoře uprostřed) jsou zřetelně poseté ne příliš vertikálně vyvinutou konvektivní oblačností Cu nebo Ac, která by se bez dopomoci takto orientovaných svahů vůbec nevytvořila. Na severozápadě je rovněž zřejmá frontální oblačnost nad Německem (vlevo nahoře) prolnutá kondenzačními pruhy po letadlech.

Satelitní snímek
Dopolední přelet družice Terra nad střední Evropou dne 24. září 2014 - červenou elipsou vyznačen pohled na sněhovou pokrývku ve Vysokých Tatrách (nejedná se o oblačnost), Zdroj (upraveno): NASA

Satelitní snímek
Sníh ve Vysokých Tatrách v detailu 24. září 2014, Zdroj (upraveno): NASA