Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Vysoké teploty, déšť a vítr přinesou rychlé tání sněhu

Přes naše území přejde v následujících dnech několik frontálních systémů. Již v noci na dnešek na většině území pršelo. Na horách spadlo i přes 20 mm srážek. To se projevilo i na vzestupu hladin řek. Hlavně na severu Čech je na několika tocích vyhlášen první (tedy nejnižší) stupeň povodňové aktivity. Mandava ve Varnsdorfu hlásí dokonce i druhý stupeň povodňové aktivity. Za vzestupem řek stojí především rychlé tání sněhu. Panují nejen vysoké teploty, ale vane i čerstvý vítr a ještě prší. Všechny tyto tři faktory velmi urychlují tání sněhu ve vyšších polohách.

Další vydatnější srážky k nám dorazí zítra a hlavně v noci ze zítřka na čtvrtek. Do čtvrtečního poledne může v Jizerských horách a Krkonoších spadnout 40 až 60 mm srážek, na Šumavě spadne do 30 mm. Právě v Libereckém kraji se v důsledku rychlého tání sněhu v kombinaci s vydatnějším deštěm očekávají nejvýraznější vzestupy hladin řek. Nejvýraznější vzestupy se předpokládají podle ČHMÚ v povodí Smědé, Mandavy, Lužické Nisy, Kamenice a Ploučnice, kde nelze vyloučit dosažení 3. stupně povodňové aktivity. Dosažení 1. SPA se předpokládá na tocích odvodňujících Šumavu a Český les.

Ve čtvrtek odpoledne začnou srážky slábnout a v pátek se navíc opět ochladí, čímž se zastaví tání sněhu a situace na řekách se zlepší. Ochlazení bude ovšem jen přechodné, příští týden se zřejmě teploty dostanou až na jarních 15 °C, ale předpovědi se ještě budou upřesňovat.

Pozor si v následující dnech musíme dát i na silný vítr. Dnes v nárazech nepřesahuje většinou 50 km/h, ale v dalších dnech zesílí. Zítra v nárazech dosáhne rychlosti až 70 km/h, na horách až 100 km/h. Nejsilnější nárazy se u nás vyskytnou při přechodu fronty v noci ze čtvrtka na pátek, kdy i v nižších polohách dosáhnou až 80 km/h, na horách na severu přesáhnou 100 km/h.

Tip: Numerický model - předpověď počasí na numerickém modelu

Počasí
Hlavně v Libereckém kraji stoupnou hladiny řek až na 3. stupeň povodňové aktivity