Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Středomoří hlásí tropy a slunečno

Nad velkou část Evropy se dostává teplý a vlhký vzduch. V něm se tvoří časté bouřky z tepla. Ty dnes zasáhly také naše území. Slunečné počasí hlásí většinou Středomoří, kde nyní panuje dobré počasí pro dovolenou. Bouřky se v odpoledních hodinách tvoří jen místy v horách v Itálii, Francii a na Balkáně. Jen Španělsko zažívá až příliš vysoké teploty. Ve Středomoří v Evropě se teploty pohybují většinou kolem tropických 30 °C, což jsou v tomto období průměrné teploty. Výjimku tvoří Španělsko, kde se teploty šplhají nad 35 °C. V jižní a centrální části Španělska dnes bylo zaznamenáno dokonce až 40 °C, což jsou i na místní poměry vysoké teploty. V dalších dnech se bude na jihu Evropy dále oteplovat a stále bude převažovat slunečné počasí. V Itálii a Řecku na řadě míst teplota překročí 35 °C (především ve vnitrozemí, kde je tepleji než přímo na pobřeží).

Tip: Aktuální teplota moří v Evropě

Středozemní moře je v těchto dnech nejchladnější na jihu Francie, kde se teplota vody pohybuje kolem 22 °C. Na ostatních místech v západním Středomoří teplota vody dosahuje 25 °C. V centrálním Středomoří na jihu Itálie teplota vody dosahuje 26 °C. Jaderské moře hlásí teplotu kolem 25 °C, nejchladnější je s 24 °C na severu Chorvatska. V okolí Řecka je teplota vody kolem 26 °C. Výrazněji vzrůstá u břehů Asie. Na jihu Turecka a v Izraeli dosahuje teplota vody až 29 °C. V následujících dnech teplota stále pozvolna poroste.

Počasí
Ve Středomoří panuje slunečné a teplé počasí, jen v horách na Balkáně, Itálii a Francii se odpoledne tvoří bouřky, zdroj: Flickr