Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Středozemní moře se prohřálo až na 29 °C

Nejen střední Evropu v posledních týdnech sužují vedra, ale i celá západní a jihozápadní Evropa hlásí výrazně nadprůměrné teploty. Ve Francii je zatím červenec až o 8 °C teplejší, než je obvyklé. V Česku a Německu je přibližně o 5 °C tepleji, než je obvyklé. Podobně nadprůměrné teploty hlásí také Španělsko, Itálie, Slovinsko a Chorvatsko. Naopak v Řecku, Rumunsku a Bulharsku je zatím červenec průměrný a v Turecku dokonce teplotně podprůměrný. Vysoké teploty ve Středomoří se projevily také na výrazně nadprůměrných teplotách Středozemního moře. U břehů Itálie teplota moře vystoupila až na 29 °C, což je v červenci nezvyklé. U Benátek dokonce naměřili až 30 °C. Podobně teplé moře hlásí například Karibik. Chorvatsko hlásí vodu kolem 28 °C. U Španělska a Francie se teplota moře pohybuje od 26 °C do 28 °C. Naopak východní Středomoří je chladnější, ačkoliv v jiných letech bývá právě tato oblast nejteplejší. V Řecku je teplota vody od 24 °C do 27 °C. U afrických břehů se v Egyptě a Tunisku voda prohřála na 27 °C. Nejsevernější část Středozemního moře u Benátek je tak s 30 °C až o 3 °C teplejší než jeho nejjižnější části u Afriky.

V minulém roce nadprůměrně vysoké teploty panovaly v červenci ve Skandinávii. Teplota Baltského moře tehdy dosáhla až 20 °C. Letos jsou ve Skandinávii podprůměrné teploty a Baltské moře s 16 °C ke koupání neláká. V České republice se teplota vodních nádrží pohybuje od 23 °C do 25 °C.

Tip: Aktuální teploty moří - teploty moří v celé Evropě

Teplota moře
Západní a centrální část Středozemního moře je nadprůměrně teplá, u Itálie se moře prohřálo až na 29 °C, zdroj: Wikipedia