Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V úterý k nám dorazí další studená fronta

Dnes přes naše území přechází od západu studená fronta. Na západě se tak teploty pohybují jen kolem 15 °C, zato na východě se šplhají až téměř ke 30 °C. V teplém vzduchu se na Moravě a ve Slezsku tvoří i bouřky. Zítra se k nám po přechodu fronty přechodně rozšíří výběžek vyššího tlaku. Srážky tak většinou ustanou a na obloze převládne polojasno až oblačno, odpoledne od západu až zataženo. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 °C až 24 °C.

Hned v úterý ovšem přes naše území přejde další zvlněná studená fronta. První srážky se objeví zřejmě již dopoledne na západě Čech. Na zbytku území bude během dne narůstat kupovitá oblačnost a přidají se přeháňky nebo bouřky. Na východě Čech, Vysočině a na Moravě a ve Slezsku bouřky ojediněle doprovodí i přívalové srážky s úhrny přes 30 mm, kroupy nebo nárazy větru kolem 70 km/h. Bouřky tak budou silnější než dnes. CAPE dosáhne až 2000 J/kg (numerický model). Před příchodem fronty na východě teploty ještě vystoupí na 27 °C. Na západě naopak zůstanou kolem 20 °C.

Ve středu se po přechodu fronty ochladí. Teploty vystoupí jen na 16 °C až 20 °C. Na obloze bude hodně oblačnosti a mohou se objevit i přeháňky. Od čtvrtka začne počasí u nás ovlivňovat tlaková výše a po její zadní straně začne do střední Evropy opět proudit teplý vzduch. Ve čtvrtek tak naměříme 20 °C až 24 °C, v pátek 24 °C až 28 °C. Na obloze k tomu bude slunečno. Předpovědi na víkend jsou zatím nejisté, ale zřejmě se ponese ve znamení letních teplot.

Bouřky
V úterý odpoledne se ve východní polovině Česka očekávají i silné bouřky.