Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Světový teplotní rekord patří Death Valley

Až dodnes byla považována za nejvyšší naměřenou teplotu na světě hodnota 57,8 °C naměřená v Lybii v roce 1922 (v oblasti Al Azízíyah). Světová meteorologická organizace (WMO) dnes ovšem tento rekord neuznala. V odborné komunitě byl rekord po dlouhou dobu zpochybňován, ale až před dvěma roky začalo podrobné vyšetřování. Během něho bylo objeveno několik nesrovnalostí. Zpřístupněny byly i oficiální záznamy přímo z roku 1922. Po jejich přezkoumání bylo zjištěno, že okolní stanice zaznamenaly teplotu i o 7 °C nižší. Přístroje byly navíc zastaralé a zřejmě byl údaj i špatně přečtený z teploměru.

Nový rekord je 56,7 °C
Nově ustanoveným rekordem se tak stala hodnota 56,7 °C z 10. července roku 1913, která byla naměřena v Death Valley (Údolí smrti) v Kalifornii v USA (západní pobřeží). Tomuto místu již dlouho patří rekord nejvyšší průměrné měsíční teploty naměřené na světě (48,9 °C).

Teploty až kolem 70 °C
Ačkoliv rekord má hodnotu 56,7 °C, neoficiálně byly na Zemi zaznamenány hodnoty mnohem vyšší. Dle satelitních družic je nejteplejším místem na zemi poušť Lút na území východního Íránu, kde teplota dosahuje i 70 °C. Chybí zde ovšem pozorovací stanice, které by údaje potvrdily. Teploty přes 60 °C byly zaznamenány i při vzácných jevech, tzv. heat burst.

U nás 40,4 °C
V Česku byla nejvyšší teplota 40,4 °C naměřena 20. srpna v letošním roce v Dobřichovicích: Padl absolutní teplotní rekord pro Česko.

Death Valley
Death Valley - oficiálně místo s nejvyšší naměřenou teplotou na Zemi Zdroj: Wikipedia