Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Ex-hurikán Helene přinese další vlnu teplého počasí

Dnes k nám pronikl chladnější vzduch. Teploty tak většinou zůstanou pod 20 °C. Na obloze k tomu bude hodně oblačnosti a hlavně na východě a jihu se přidá déšť. O víkendu se počasí začne vylepšovat. V neděli již zcela ustanou srážky a na obloze převládne jasno až polojasno. Teploty v neděli zamíří na 20 °C až 24 °C.

V příštím týdnu se ještě více oteplí. Počasí nad Evropou totiž ovlivní tropická cyklóna Helene, která ještě před pár dny byla hurikánem druhé kategorie. Aktuálně se nachází jihozápadně od Azorských ostrovů k nimž se přiblíží v průběhu zítřejšího večera. V neděli potom bude postupovat rychle směrem k Britským ostrovům. V noci z pondělí na úterý by měla zasáhnout Irsko, kam přinese nárazy větru o síle kolem 100 km/h. Počasí ve střední Evropě cyklóna přímo neovlivní, ale promluví do rozložení tlakových útvarů nad celou Evropu. Díky tomu k nám pronikne velmi teplý vzduch. Teploty se tak od úterý do pátku budou pohybovat většinou mezi letními 25 °C až 29 °C. Vyloučit nelze ani dosažení tropických 30 °C. Na obloze k tomu bude většinou slunečno, neboť počasí bude ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše. Takové teploty se v polovině září blíží rekordním hodnotám. Naposledy u nás bylo takové teplo v tomto období v roce 1947.

Tip: Ventusky - aktuální přehled tropických cyklón ve světě


Předpověď rychlosti větru v nárazech v pondělí večer - jihozápadně od Britských ostrovů je vidět tropická cyklóna Helene