Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Teplota na jihu Moravy vystoupila až na 20 °C

Do Česka dnes pronikl teplý vzduch z jihu. Výrazně se tak oteplilo. Odpolední teploty se pohybují většinou mezi 13 °C až 17 °C. Ještě tepleji je na Moravě a ve Slezsku, kde se teploty šplhají na 18 °C, na jihu Moravy dokonce až na 20 °C. V letošním roce bylo poprvé naměřeno rovných 20 °C, a to na stanici ČHMÚ v Dyjákovicích na Znojemsku. Takové hodnoty jsou na začátku března výrazně nadprůměrné. Naposledy se u nás v tento den takto vysoké teploty vyskytly v roce 1998. Tehdy bylo především v Čechách ještě tepleji. V Praze například teplota vystoupila na 21 °C. V minulém roce se u nás takto vysoké teploty vyskytly až na konci března.

Nezvykle vysoké teploty hlásí celá střední Evropa. V Německu se teploty pohybují mezi 14 °C až 18 °C, na severu Rakouska se dostaly až na 21 °C. Za vysokými teplota stojí fénový efekt z Alp. Zatímco na jižní straně Alp je zataženo a prší, na severní straně Alp je slunečno. Při sestupu z Alp se vzduch výrazně otepluje. Fénový efekt dnes na severní stranu Alp přinesl i velmi silný vítr. V Rakousku ve výšce kolem 2000 m naměřili nárazy větru přes 150 km/h.

V noci na zítřek přes naše území přejde studená fronta, která příliv velmi teplého vzduchu ukončí. Zítra se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 9 °C až 13 °C. V příštím týdnu se bude dále ochlazovat. Od úterý se nejvyšší denní teploty budou pohybovat kolem 7 °C, což jsou v tomto období průměrné teploty. Na hory se také vrátí sněžení.

Tip: Aktuální teploty - počasí v Česku na meteorologických stanicích

Teploty
Teploty dnes v 16:00 - na jihu Moravy vystoupily až na 20 °C