Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

V příštím týdnu teploty překonají další rekordy

Před námi je další teplotně výrazně nadprůměrný týden. Proudit k nám bude teplý vzduch od jihozápadu. Často se sice bude tvořit nízká oblačnost, ale ani ta nezabrání dosažení nadprůměrných teplot. V místech, kde se rozpustí, se dokonce teploty přiblíží rekordním hodnotám. V pondělí se mlhy a nízká oblačnost udrží sice na většině území po celý den, ale v úterý se již na řadě míst (zejména na východě) během dne rozpustí. Teploty po jejím rozpuštění vystoupí ojediněle až na 17 °C, v místech, kde zůstane po celý den, se budou držet mezi 9 °C až 14 °C. Vysoké budou i ranní teploty (kolem 8 °C). Takové hodnoty jsou v průměru až o 5 °C vyšší než je v tuto dobu obvyklé. Ještě častěji se bude nízká oblačnost rozpouštět ve středu. Právě úterý a středa budou nejteplejšími dny příštího týdne a především na Moravě a ve Slezsku se v těchto dnech očekává překonání teplotních rekordů. Ve čtvrtek se zatáhne a místy slabě zaprší. Nadprůměrně vysoké teploty ovšem vydrží.

Předpověď teplot - předpověď teplot na podrobném numerickém modelu

Martin na bílém koni nepřijede
Na úterý příštího týdne se váže i známá pranostika Svatý Martin přijíždí na bílém koni, podle které se v tomto období očekává příchod prvního sněžení. V posledních letech se tato pranostika vztahuje spíše k horským polohám, kde se například minulý rok v tento den vytvořila souvislá sněhová pokrývka (na Šumavě leželo i přes 10 cm sněhu). Letos je sněžení zcela vyloučené a teploty naopak mohou překonat dlouholeté rekordy. Naposledy na svatého Martina sněžilo i v nížinách v roce 2007.

Ke svatému Martinovi se váže i několik pranostik, které předpovídají zimu. Nejznámější jsou: Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí. Svatý Martin přijíždí na bílém koni, přijede-li na šedém (mlhy), bude zima střídavá, přijede-li na žlutém (sucho), přijde tuhá a suchá zima. Na svatého Martina pod mrakem – nestálá zima. Letos se nejlépe hodí druhá jmenovaná pranostika, která slibuje střídavou zimu.

Počasí
Před námi je další nadprůměrně teplý týden, i když se často bude tvořit nízká oblačnost a mlhy