Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Teploty překročily příjemných 10 °C

Počasí u nás již několik dní ovlivňuje tlaková výše. Včera a dnes jsme navíc na řadě míst zaznamenali jarní teploty šplhající se i lehce přes 10 °C. Včera bylo nejtepleji na Moravě a ve Slezsku, dnes naopak v Čechách. Včera se lehce nad 10 °C dostala teplota v Ostravě, Olomouci, Šternberku či Valašském Meziříčí. Dnes naopak na severovýchod našeho území částečně pronikl chladnější vzduch a navíc se zde utvořila i nízká oblačnost. V Ostravě tak teploty zůstaly jen kolem bodu mrazu po celý den. V Olomouci i přes slunečné počasí rtuť teploměru nepřekročila 4 °C. Teplo zůstalo jen na jižní Moravě, kde meteorologická stanice v Břeclavi hlásila 10,6 °C. Nadprůměrně vysoké teploty se dnes přesunuly do Čech. Kolem 10 °C se odpolední teploty pohybovaly v Praze, Plzni, Ústí nad Labem či Děčíně. Na překonání teplotních rekordů ovšem takovéto hodnoty nestačí. V roce 1998 se teploty v nižších polohách pohybovaly v těchto dnech až kolem 15 °C.

V dalších dnech bude nadprůměrně teplé počasí pokračovat, ale v průměru budou teploty o něco nižší. Většinou se budou pohybovat mezi 4 °C až 8 °C. Nad jarních 10 °C se opět dostanou až v pátek.

Tip: Aktuální teploty - počasí v Česku na meteorologických stanicích

Teploty
Teploty dnes v 15:30 - v Čechách se teploty vyšplhaly i na 10 °C, Teplotní mapa

Satelitni snímek
Satelitní snímek našeho území z dnešního dne - díky jasné obloze bylo dobře patrné, kde se na našem území nachází sněhová pokrývka (bílé oblasti v pohraničních horách a na Vysočině). Na severovýchodě je potom patrná nízká oblačnost. Zdroj: NASA