Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Teploty vystoupily až na jarní hodnoty

V tomto týdnu k nám začal proudit teplý vzduch. Ráno sice ještě mrzne, ale během dne se teploty dostávají vysoko nad bod mrazu. Včera se teploty pohybovaly nejčastěji mezi 7 °C až 11 °C. Na několika stanicích ovšem vystoupily ještě o poznání výše. Na stanici ČHMÚ ve městě Žacléř v Královéhradeckém kraji se teplota dostala na příjemných 16 °C. Kolem 13 °C se teploty pohybovaly také na Šumavě. Nejvyšší teploty byly měřeny vlivem inverze právě ve vyšších polohách. Nadprůměrné teploty pokračují i dnes. Na řadě míst se opět dostávají až na 10 °C. Nejtepleji je na jihozápadě Čech. V Českém Krumlově se teplota dostala až na 14 °C. Lehce pod 13 °C se teplota zastavila také v Plzni a kolem 12 °C se pohybuje v Praze. Takové hodnoty se již blíží rekordům pro toto období. Například v Praze bylo ovšem ještě tepleji v roce 1998, kdy se teplota blížila až 15 °C.

Zítra přes naše území přejde slábnoucí studená fronta a teploty poklesnou na 3 °C až 7 °C. Podobné teploty se u nás očekávají také o víkendu. S přechodem fronty se rozpustí inverze a na obloze bude v dalších dnech i více oblačnosti. Zatímco nejvyšší denní teploty poklesnou, noční teploty naopak vzrostou. Ráno se teploty o víkendu budou pohybovat většinou kolem bodu mrazu.

V příštím týdnu se v Česku ještě více oteplí. V úterý a ve středu se teploty dostanou přes 10 °C a nad nulou budou zůstávat i v noci. Pocitovou teplotu ovšem bude snižovat vítr a na obloze bude i hodně oblačnosti a místy zaprší. Již nás ovšem nečekají inverze a kvalita ovzduší tak bude oproti tomuto týdnu výborná.

Tip: Aktuální teploty - počasí v Česku na meteorologických stanicích

Teploty
Teploty dnes v 15:00 - na jihozápadě Čech se šplhaly i přes 10 °C