Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Čeká nás jedno z nejteplejších období letošního léta

Dnes k nám po přechodu studené fronty začíná pronikat chladnější vzduch od západu. O konec léta se ovšem nejedná. Před námi je totiž jedno z nejteplejších období letošního léta. Závěr srpna bude v Česku teplotně výrazně nadprůměrný. Dnes v přílivu chladnějšího vzduchu naměříme jen 18 °C až 22 °C, v Čechách až 23 °C. Ani zítřejší den nenabídne o moc vyšší teploty. Většinou se budou pohybovat mezi 19 °C až 23 °C. Na obloze k tomu bude oblačno a objevit se mohou přeháňky. Počasí se začne vylepšovat v úterý. Srážky ustanou, ubude oblačnosti a teploty zamíří na příjemných 21 °C až 25 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Ve středu nás čeká slunečné počasí a teploty vystoupí na letních 23 °C až 27 °C. Počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše. Ve čtvrtek již naměříme první tropické teploty. Rtuť teploměru se zastaví většinou na 26 °C až 30 °C. Tím oteplování ovšem neskončí. V závěru týdne naměříme i teploty přes 30 °C. V nižších polohách se zastaví na hodnotách kolem 33 °C. Takové hodnoty by podle současných předpokladů mohly překonat i teplotní rekordy. Přesné rozpětí teplot na konci týdne se ovšem bude upřesňovat.

O poznání ještě vyšší teploty v příštím týdnu očekává západ Evropy, který zasáhne vlna veder. Již v úterý ve Francii teploty na řadě míst překročí 30 °C. Na jihozápadě Francie se přiblíží až ke 40 °C. Ve středu se tropické teploty rozšíří i na západ Německa a na jih Anglie. Tropické teploty navíc na západě Evropy vydrží po celý týden.

Teploty
Odpolední teploty v příštím týdnu v pátek - do Evropy se vrátí letní až tropické teploty