Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na jihu Čech teplota vzduchu vystoupila na 20 °C

V neděli k nám hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry začal proudit teplejší vzduch. Včera po ranním přechodu teplé fronty jeho příliv ještě více zesílil. Často se ovšem tvořila inverze, a tak se jeho příliv na řadě míst příliš neprojevil. Na některých místech se ovšem oteplilo značně. Nejtepleji bylo včera na jihu Čech, kde v oblasti Šumavy teploty překračovaly 15 °C. V Českém Krumlově a Vyšším Brodě teplota vzduchu odpoledne lehce překročila 20 °C. Teplý vzduch se dostal také na východ Moravy a do Slezska, kde se odpoledne teploty pohybovaly nad 15 °C. V Ostravě a ve Zlíně naměřili 17 °C, v Olomouci se teplota dostala na 15 °C. Na zbytku území se teploty pohybovaly kolem 12 °C, na východě Vysočiny a na severozápadě Čech místy teplota nepřekročila 8 °C. Ještě vyšší teploty byly včera měřeny v Alpách. Vaduz v Lichtenštejnsku hlásil až 24,7 °C. Vysoké teploty zde stejně jako na Šumavě způsobil fénový efekt.

Dnes přes naše území přechází studená fronta, před kterou k nám vrcholil příliv teplého vzduchu. Noc na dnešek tak byla nadprůměrně teplá. Na řadě míst teplota nepoklesla pod 10 °C, na východě Moravy dokonce celou noc zůstala kolem 15 °C. Na stanici Brumov-Bylnice činilo noční minimum 15,3 °C a necelých 5 °C tak chybělo k dosažení tropické noci.

Zítra se po přechodu fronty ochladí. Ranní teploty se budou pohybovat většinou kolem 6 °C a odpoledne se zastaví na 8 °C až 12 °C, na jihovýchodě vystoupí na 13 °C. Na obloze sice bude hodně oblačnosti, ale srážky se objeví jen ojediněle. O něco teplejší vzduch se k nám dostane opět v pátek, kdy naměříme 11 °C až 15 °C. O víkendu se ovšem ochladí a denní maxima zřejmě klesnou pod 10 °C.

Teplota
Na stanici Brumov-Bylnice na východě Moravy v v Bílých Karpatech se v posledních 36 hodinách neustále otepluje, příliv teplého vzduchu zde vrcholil dnes ráno, kdy teplota překročila 16 °C, zdroj: Meteostanice

Teplota
Teploty včera v 15:00 - nejtepleji bylo na jihu a východě našeho území, zdroj: Meteostanice