Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Výrazný teplotní kontrast přinese prudké bouřky

Před námi je velmi proměnlivé počasí. Nad střední Evropu se vlní frontální rozhraní oddělující teplý vzduch na jihovýchodě od chladného na severozápadě. Již v noci na dnešek se u nás na této frontální vlně vyskytl déšť, a to zejména v západní polovině Čech, kde za posledních 24 hodin napršelo od 5 do 20 mm srážek. Dnes během dne srážky ustaly a oblačnost se od jihovýchodu opět protrhává. Teploty se dnes budou pohybovat od 22 °C na Karlovarsku až po 30 °C na Moravě a ve Slezsku.

V dalších dnech se bude teplotní kontrast mezi západě a východem našeho území zvýrazňovat. Večer přes naše území začne přecházet teplá fronta, po jejímž přechodu zítra na východ pronikne ještě teplejší vzduch. Při přechodu této fronty se dnes večer začnou místy tvořit přeháňky a bouřky. Zejména na východě Čech a severu Moravy se vyskytnou i silné bouřky, které doprovodí přívalové srážky s úhrny až kolem 30 mm a silné nárazy větru kolem 60 km/h. Zítra dopoledne srážky ustanou a na obloze převládne od zatažena na západě Čech až po jasno na východě. Velmi rozdílné budou teploty. Na západě zůstanou kolem 20 °C. Na východě našeho území naopak vystoupí až na tropických 36 °C. Během odpoledne se u nás začnou tvořit přeháňky a bouřky, které naberou na síle. Nejsilnější budou zřejmě ve východní polovině Čech, kde mohou způsobit i rozsáhlejší škody. Doprovodí je kroupy, přívalové srážky s úhrny přes 30 mm a silné nárazy větru kolem 70 km/h. S ohledem na vysoký střih větru (přesáhne i 20 m/s) nelze vyloučit ani vznik supercel.

V pátek budou výrazné teplotní rozdíly u nás pokračovat. Nejvyšší denní teploty budou v Čechách od 17 °C na západě až po 23 °C na východě, na Moravě a ve Slezsku od 24 °C na západě až po 34 °C na východě. Velmi silné bouřky už se objeví jen na Moravě a ve Slezsku a opět mohou způsobit škody. O víkendu se teploty vyrovnají. V sobotu se budou pohybovat většinou mezi 18 °C až 22 °C. Předpověď na následující dny je s ohledem na výrazné teplotní rozdíly mezi západem a východem obtížná. Přesný výskyt silných bouřek tak bude vhodné sledovat především na radaru. Na některých místech mohou bouřky způsobit i rozsáhlejší škody (nejvíce zřejmě ve východní polovině Čech a nejméně naopak na západě Čech, kde již bude příliš chladno).

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na numerickém modelu

Teploty
Výrazné rozdíly mezi teplotami na západě a východě našeho území zítra odpoledne