Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

V Evropě padl další absolutní teplotní rekord

V posledních letech v Evropě stále častěji padají absolutní teplotní rekordy v jednotlivých zemích. Minulý rok byla například nejvyšší teplota v historii měření zaznamenána v Rakousku v podunajské obci Bad Deutsch-Altenburg ležící západně od Bratislavy, kde bylo naměřeno 40,5 °C. Předminulý rok padl absolutní rekord také u nás v České republice, když bylo v Dobřichovicích u Prahy naměřeno 40,4 °C. Letos byl v další evropské zemi překonán absolutní teplotní rekord. Tentokrát ovšem o poznání severněji. Na začátku tohoto týdne v Lotyšsku meteorologové naměřili 37,2 °C, což je poprvé v historii měření, kdy v této zemi teplota překonala hranici 37 °C. Právě pobaltské země a východ Evropy na začátku tohoto týdne zasáhla mimořádná vlna veder. Státy jako Estonsko, Litva, Lotyšsko, Bělorusko či Ukrajina hlásily teploty přesahující i 35 °C. Na jihu Ukrajiny bylo téměř 40 °C. Teplý vzduch se dostal až k hranicím polárního kruhu, kde na severu Skandinávie naměřili 28 °C. Srpen je zatím na východě a severu Evropy mimořádný. Průměrná denní teplota je až o 8 °C vyšší než je obvyklé. Na zbytku území Evropy jsou teploty průměrné nebo lehce podprůměrné. Dovolená u Baltského moře, které má teplotu kolem 22 °C, tak mile překvapí řadu turistů.

Tip: Teploty v Evropě - aktuální teplotní mapa Evropy

Příští týden ochlazení
Dnes se v Pobaltí očekávají letní teploty kolem 26 °C. Výraznější ochlazení dorazí v příštím týdnu, kdy nejvyšší denní teploty poklesnou k 20 °C. Další rekordní teploty se tak zatím na severu Evropy neočekávají.

Teploty
Předpověď teplot v příštím týdnu ve čtvrtek odpoledne - na severu Evropy se citelně ochladí a letní teploty se již neočekávají. Vedra se očekávají na Ukrajině. Numerický model