Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Teplý vzduch ze Sahary přináší i písek

Od soboty nad naše území proudí teplý vzduch z jihu, který přináší na začátek dubna nadprůměrně vysoké teploty. Včera bylo nejtepleji na jihu Šumavy. Na stanici ČHMÚ ve Vyšším Brodě teplota vystoupila na 24 °C. Ve Frymburku bylo dokonce až 24,7 °C. Na zbytku území se teploty pohybovaly většinou mezi 17 °C až 21 °C. Dnes bude v průměru ještě o 1 °C tepleji. Příliv teplého vzduchu z jihu k nám vyvrcholí zítra, kdy nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 °C až 24 °C. V nížinách ojediněle naměříme i první letní den, teplota zde totiž dosáhne až na 25 °C. Na většině meteorologických stanic budou překonány teplotní rekordy. Zároveň se u nás nezvykle brzy vyskytne první letní den. O rekord se ovšem jednat nebude. V roce 1968 se letní den vyskytl v Poděbradech již na konci března. Běžně se u nás první letní den vyskytuje v druhé polovině dubna.

Jižní proudění k nám nepřináší jen vysoké teploty, ale do vyšších vrstev atmosféry i písek ze Sahary. Ten se do atmosféry dostal během pátku, kdy Alžírsko zasáhla tlaková níže. Vítr v nárazech nad pouští dosahoval až 100 km/h a značné množství prachu se dostalo do atmosféry. Během víkendu se prach ze Sahary rozšířil ve výškovém proudění i do jižní a střední Evropy. V Alpách na některých místech obarvil sníh do lehce nažloutlých odstínů. U nás se projevuje jen zakalením oblohy. Zároveň se tvoří více vysoké oblačnosti díky větší přítomnosti kondenzačních jader v atmosféře. Víkend tak byl sice slunečný, ale obloha byla často zakalená nebo se na ní vyskytovala vysoká oblačnost. Až k zemi se ovšem prach ze Sahary příliš nedostává kvůli absenci srážek (vyskytuje se tak především ve výšce). Do Evropy se saharský písek dostává několikrát za rok a současná situace tak není nijak výjimečná. V roce 2014 se saharského prachu do střední Evropy dostalo o poznání více (Saharský prach nad Evropou a Českem, 2.4.2014).

Prach
Výpočet množství prachu ve vzduchu (v miligramech na metr čtvereční) pro zítřejší večer (20:00 SELČ), zdroj: Forecast.uoa.gr

Prach
Lehce nažloutlý sníh ve středisku Sunny Valley v neděli dopoledne v Itálii, zdroj: Panomax.com