Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Počasí stále pod vlivem tlakové výše

Od začátku minulého týdne počasí ve střední Evropě ovlivňují mohutné tlakové výše. V minulém týdnu se tlak vzduchu dostal i přes 1040 hPa. V tomto týdnu sice klesl na hodnoty kolem 1030 hPa, ale stále je nadprůměrný. Běžně se v lednu tlak vzduchu pohybuje kolem 1020 hPa. Synoptická situace nad Evropou je v posledních dnech poměrně zajímavá. Hlavně v noci se u nás vyskytují i silné mrazy. Přitom k nám neproudí vzduch ze severní nebo východní Evropy. Nízké teploty totiž způsobuje to, že do střední Evropy se v úvodu minulého týdne rozlil chladný vzduch, který zde stále zůstává. Ten se potom v noci při slabém větru, sněhové pokrývce a vyjasnění ochlazuje až na teploty pod -10 °C. Včera tak například na západě Čech a v Bavorsku teploty klesly pod -15 °C, což byly jedny z nejnižších teplot v celé Evropě. Podobné teploty byly hlášeny z Ruska nebo severu Skandinávie.

To, že v prostoru střední Evropy zůstává již několik dní stále stejný vzduch, se velmi nepříznivě podepisuje na kvalitě ovzduší. Již od minulého čtvrtka se u nás vyskytuje smog. Včera dokonce platil ve 4 krajích stupeň regulace, který vyjadřuje mimořádně vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Stupeň regulace byl vyhlášen i v Praze, kde platil naposled v listopadu 1996.

Dnes se kvalita ovzduší začíná mírně zlepšovat. Další zlepšení nás čeká ve čtvrtek, kdy hlavně v Čechách zesílí vítr a pročistí vzduch. V pátek se potom vítr očekává také na Moravě a ve Slezsku. I přesto ovšem po celý tento týden bude počasí u nás ovlivňovat tlaková výše.

Ovzduší
Znečištění ovzduší poletavými částicemi (PM10) dne 22.1.2016 - nejhorší kvalita ovzduší je na západě Čech, Zdroj: ČHMÚ