Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Tornádo v Německu, letní teploty ve Španělsku

Včerejší počasí v Evropě příliš nepřipomínalo začátek března. Ve střední Evropě se při přechodu studené fronty vyskytovaly již bouřky. V Německu se dokonce vyskytla silná bouřka s tornádem. U města Würzburg na západě Bavorska se pozdě odpoledne z oblaků k zemi spustil vzdušný vír, který ve městě Kürnach dosáhl až na zem. Tornádo v oblasti poškodilo až 50 střech domů. Naštěstí nikdo nebyl zraněn. S odklízením škod pomáhaly desítky hasičů. Tornádo se podařilo zachytit řadě lidí na mobilních telefonech. V jeho blízkosti se vyskytovala i duha, a tak vznikly impozantní snímky.

Večer a v noci na dnešek se fronta přesunula i nad naše území. Bouřky byly hlášeny ze západní poloviny Čech. Nejsilnější se vyskytla kolem půlnoci na jihozápadě Čech. Celkově u nás uhodilo lehce přes 200 blesků.

Nezvyklé počasí včera hlásilo také Španělsko, kde teploty překročily letních 25 °C. Ve Valencii se dokonce rtuť teploměru vyšplhala až na 32 °C. Nadprůměrné teplé počasí zde setrvá i během dneška a zítřka. V neděli se ochladí. V pondělí se teploty budou pohybovat jen kolem 10 °C (ochladí se tak v průměru o 15 °C).

Níže si můžete prohlédnout snímky včerejšího tornáda u Wüzburgu.