Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Tropické teploty se vrací, na Moravě bude až 35 °C

Před námi je nadprůměrně teplý týden. Dnes nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C, na jihovýchodě až na 27 °C. Oteplování bude v dalších dnech pokračovat. Zítra částečně ubude oblačnosti a teploty zamíří na 23 °C až 27 °C, na jihovýchodě až na 30 °C. Na jihu Moravy se tak po týdnu opět vyskytne tropický den (naposledy zde byl zaznamenán 10. července). Odpoledne se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Ještě teplejší bude středa a především čtvrtek. Ve středu nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 °C až 31 °C, na jihovýchodě až na 33 °C. Během dne se opět mohou ojediněle, na horách na západě místy, vyskytovat přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty naměříme ve čtvrtek, kdy teplota vystoupí na 29 °C až 33 °C, na jihovýchodě až na 35 °C (při dosažení 35 °C se již hovoří o tzv. super-tropickém dni). Dlouholeté teplotní rekordy ovšem takové hodnoty neohrozí.

Ve čtvrtek odpoledne a večer na západ Čech dorazí bouřky na studené frontě, které budou i silné. Doprovodit je mohou přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupy. V noci ze čtvrtka na pátek se budou přesouvat dále na východ. Fronta citelné ochlazení ovšem nepřinese. V pátek naměříme 25 °C až 29 °C, na jihovýchodě až 31 °C. Během dne se stále lokálně mohou tvořit přeháňky nebo bouřky. Podobné počasí u nás setrvá také o víkendu. Před námi je tak nadprůměrně teplý týden. Nejteplejší bude čtvrtek, kdy se na jihu Moravy dostanou teploty až na 35 °C. Po celý týden bude nejtepleji právě na jihu Moravy, kde se zřejmě vyskytne nejméně 6 po sobě jdoucích tropických dnů. Ještě více zasáhne vlna veder Maďarsko a Balkán, kde se očekávají teploty až u 38 °C.

Tip: Numerický model - předpověď srážek a teplot na numerickém modelu

Teploty
Nejtepleji bude zřejmě ve čtvrtek, kdy se na jihu Moravy očekává až 35 °C. Odpoledne a večer dorazí na západ frontální bouřky, které mohou být i silné.