Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Čekají nás první tropické teploty letošního roku

Před námi je v dalších dnech citelné oteplení. Dnes se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 19 °C až 23 °C, ale v dalších dnech se bude nadále oteplovat. Víkendové počasí se v Česku vydaří. Na obloze bude v sobotu skoro jasno až polojasno, v neděli již většinou jen jasno. K tomu nás čekají letní teploty. V sobotu se budou pohybovat mezi 21 °C až 25 °C, v Čechách se dostanou až na 26 °C. Ještě tepleji bude v neděli, kdy se odpolední maxima zastaví na 22 °C až 26 °C, v Čechách až na 28 °C. Srážky se o víkendu nevyskytnou.

Oteplování bude pokračovat i na začátku příštího týdne. Nejvyšší denní teploty v pondělí vystoupí na 26 °C až 30 °C. Na několika stanicích tak letos poprvé zaznamenáme tropický den (teplota se dostane na 30 °C). Rekordy ovšem takové teploty neohrozí. V roce 2005 bylo v tento den i přes 32 °C. Hlavně na severu Čech se odpoledne mohou ojediněle vyskytnou první bouřky. V úterý naměříme 27 °C až 31 °C a odpoledne se přeháňky nebo bouřky již objeví místy. Ojediněle mohou být velmi silné (doprovázené kroupami, přívalovými srážkami a silnými nárazy větru). Ve středu se zřejmě ochladí, ale ne nijak výrazně. Teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C, na jihovýchodě až 27 °C. Letní teploty u nás zřejmě vydrží i po zbytek týdne.

Slunečné počasí znepříjemní podprůměrné množství ozonu. Podle solární a ozonové observatoře v Hradci Králové bude ozonová vrstva zeslabena o 10 až 20 %, což odpovídá až extrémně podprůměrnému stavu. Během slunečného počasí se tak výrazně zvýší škodlivé UV záření. UV index bude dosahovat až na hodnoty 7,5. V průměru se v tomto období při slunečném počasí pohybují kolem 6,5. Při delším pobytu na přímém slunci je tak doporučeno používat ochranné prostředky (krémy s ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývku hlavy).

Počasí
Před námi je teplé počasí, postupně naměříme i první letošní tropické teploty