Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Nadprůměrně teplé počasí, čekají nás i tropy

Včera na východě našeho území teploty často nepřekročily ani 15 °C a na obloze bylo zataženo s občasným deštěm. Lepší počasí panovalo v západní polovině Čech, kde se při polojasné obloze oteplilo na 21 °C. Včerejší den bude na východě území zřejmě nejchladnější z celého června. V dalších dnech nás totiž čeká výrazné oteplení. Do střední Evropy se dostane teplý vzduch z jihozápadu Evropy, kde aktuálně panují mimořádně vysoké teploty. Španělsko v posledních dnech hlásí teploty přes 40 °C, na jihu se ojediněle dostaly až na 45 °C. Vlnu veder v příštím týdnu čeká především Francie, ale i u nás se teploty dostanou lehce přes tropických 30 °C.

Dnes se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 21 °C až 25 °C. Na obloze bude polojasno až oblačno, v Čechách i skoro jasno. Ještě slunečněji bude zítra, kdy se polojasná obloha vyskytne jen na severovýchodě území. Na zbytku území bude většinou jasno. Teploty vystoupí na 26 °C až 30 °C, na severovýchodě zůstanou kolem 24 °C. Ještě tepleji bude v úterý, kdy naměříme 28 °C až 32 °C. Teploty budou výrazně nadprůměrné, teplotní rekordy ovšem nepřekonají (ty dosahují až 34 °C). Večer začne počasí u nás od severu ovlivňovat studená fronta. Mohou se tak vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Příliš časté ovšem nebudou.

Ve středu se po přechodu fronty přechodně ochladí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C a na obloze převládne skoro jasno až polojasno. V dalších dnech se ovšem opět rychle oteplí. Ve čtvrtek naměříme letních 24 °C až 28 °C, v pátek potom 27 °C až 31 °C. V závěru týdne se zřejmě přidají odpolední bouřky z tepla, ale ochlazení se neočekává.

Tip: Podrobný model - podrobná předpověď teplot v Evropě na 52 hodin

Tropické teploty
Teploty v úterý odpoledne - na řadě míst v Evropě se dostanou na tropických 30 °C, ve Španělsku, Portugalsku a Francii se dokonce očekává dlouhotrvající vlna veder.