Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Turecko zasáhlo další husté sněžení

Nejen severovýchod USA se v posledních dnech doslova topí v přívalech nového sněhu, další příděl bílé nadílky zažilo v posledních dnech Turecko, zejména jeho severovýchodní a severní část. Přinesla jej zde tlaková níže nacházející se momentálně nad východním Středomořím. Meteorologické stanice v samotném Istanbulu naměřily sněhovou pokrývku o výšce až 40 cm a v jiných regionech i více než 75 cm. Vydatnější sněžení se objevilo také například ve výše položených částech Libanonu a Jordánska, až 25 cm sněhu napadlo i v Jeruzalémě.

Sníh
Sněhová pokrývka na Blízkém východě dnes ráno, v růžově označených oblastech leží až kolem 50 cm sněhu, sněhová pokrývka v Evropě

Po propadu chladného vzduchu, jehož původ byl až v prostoru Arktidy, se ochladilo a i v těch nejnižších polohách denní maxima příliš nepřekračovala bod mrazu (přitom ještě na počátku února na východě Turecka stoupaly denní maxima až k letním 25 °C). Ke zmíněnému poklesu se přidal také vliv tlakové níže, která s sebou přinesla poměrně dost vlhkosti, jež se projevila bohatou srážkovou činností. I v těch nejníže položených oblastech v okolí Istanbulu se jednalo o srážky sněhové či smíšené, a tak například v Istanbulu během úterního a středečního dne spadlo 40 cm nového sněhu. V okolních regionech dokonce více než 75 cm. Srážky byly tak intenzivní i z toho důvodu, že tlaková níže přinášela do prostoru turecké hranice mezi Evropou a Asií severní proudění. Atmosférická vlhkost proto mohla být zvyšována i rozlehlou vodní plochou Černého moře, která je relativně teplejší než advehující studená vzduchová hmota ze severu.

Sníh zasypal Istanbul

Například meteorologická stanice Istanbul-Ataturk (lokalizována v oblasti letiště), která leží v nadmořské výšce jen 48 m n. m., zaznamenala ve středečních 6 UTC sněhovou pokrývku o výšce 10 cm a po hustém sněžení hlásila za 24 h dokonce 40 cm. Další noc však teplota vzduchu neklesla pod bod mrazu, srážky přešly do dešťové podoby, a tak v pátek ráno vrstva sněhu poklesla na 21 cm.

Tamní obyvatelé se museli vypořádat s rozmary počasí, které je na několik hodin připravily o funkční letiště. Řada letů musela být zrušena (i z Česka) a letadla vyčkávala dlouhou dobu ve vzduchu. Dále pak byla ochromena i automobilová doprava (z úterý na středu bylo v Istanbulu a okolí hlášeno více než 800 dopravních nehod), včetně istanbulské spojnice mezi Evropou a Asií, proto se jako sice obtížný, ale asi nejspolehlivější dopravní prostředek stala lidská chůze. Rovněž jako nedávno například v Bostonu, i v Istanbulu zůstaly školy ve středu uzavřeny, proto si mohli školáci zimní radovánky naplno užívat.

Předpovědi počasí jsou ale poměrně vlídné, neboť by teplota vzduchu měla postupně stoupat a k tomu se přidají také dešťové srážky, proto bude sníh postupně odtávat a život obyvatel se může pomalu vracet do normálních kolejí.

Níže si můžete prohlédnout fotografie z Istanbulu.