Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Vzduch z Atlantiku o Vánocích přinese až 10 °C

Předpovědi na Vánoce jsou již jednoznačné. Do Evropy bude proudit teplejší vzduch z Atlantiku. Zaznamenáme dokonce nejteplejší období od konce listopadu. Ani letos se nám tak nevyhne klasická vánoční obleva, která zasáhne i hory. Teploty v dalších dnech postupně porostou. Zítra naměříme během dne většinou 2 °C až 6 °C. V sobotu se oteplí na 3 °C až 7 °C. Na obloze k tomu bude hodně oblačnosti, ale srážky se objeví spíše jen ojediněle.

Oteplování bude vrcholit o Vánocích. Na Štědrý den ráno se očekávají teploty kolem 4 °C. Během dne se oteplí na 6 °C až 10 °C. Pocitovou teplotu ovšem sníží čerstvý vítr. Na obloze k tomu bude oblačno až zataženo s ojedinělým deštěm. Zimu tak počasí vůbec připomínat nebude. V pondělí se potom ukáže i polojasná obloha a teploty budou stále vysoké kolem 8 °C. V úterý bude na obloze opět více oblačnosti. Na východě se vytvoří i nízká inverzní oblačnost nebo mlhy. Odpolední teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C, při nízké oblačnosti zůstanou kolem 3 °C.

Vánoce budou teplotně výrazně nadprůměrné. Rekordní teploty ovšem nepřekonají. V historii jsme na Vánoce naměřili i teploty šplhající se k 15 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Počasí
O Vánocích bude tát sníh i na horách, čeká nás výrazná obleva.