Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Do Česka se žene silný vítr

O víkendu v Česku zesílí vítr.Zatímco ještě zítra bude většinou polojasno, v neděli se rozprší a to zejména na severních a severovýchodních horách, kde bude od 900 m sněžit. Na hřebenech tak může napadnout až 20 cm sněhu. Zároveň zejména na severu a severovýchodě území bude vát silný nárazovitý vítr. Před ním upozorňuje i ČHMÚ. Upozornění platí od sobotního poledne do nedělní noci pro celou ČR, ale hlavně pro severní a severovýchodní kraje.

Upozornění

Po severním okraji tlakové výše, která bude zasahovat z Francie nad Alpy, bude zesilovat nad střední Evropou západní proudění.

V sobotu 26.1. a v neděli 27.1. očekáváme na našem území průměrnou rychlost západního větru většinou od 7 do 11 m/s (25 až 40 km/h), na horách 10 až 20 m/s (35 až 70 km/h) a na hřebenech severních hor místy kolem 25 m/s. V nárazech dosáhnou rychlosti větru 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h), na horách a ojediněle i v nižších polohách kolem 30 m/s (110 km/h).

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:
Pro omezení škod na majetku zabezpečit okna, skleníky, lehčí věci, ukotvit stavební jeřáby apod.
Omezit pohyb poblíž vyšších a starších budov a v blízkosti větších stromů. To platí i pro pobyt v autě. Je-li to možné, přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách.
Za jízdy přiměřeně snížit rychlost - náhlý boční náraz větru může učinit dopravní prostředek neovladatelným. To platí i pro prázdné nákladní auto a kamion.
Dávat pozor na možnost pádu drátů elektrických rozvodů. Pokud leží na zemi, zásadně se k nim nepřibližujeme.

Zdroj: ČHMÚ