Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Čeká nás nejteplejší den od začátku roku

Po zadní straně tlakové výše nad jihovýchodní Evropou k nám včera začal proudit teplý vzduch od jihozápadu. Nejvyšší denní teploty se tak dnes pohybují kolem tropických 31 °C. V noci na zítřek přes naše území přejde zvlněná studená fronta, ale ochlazení nepřinese. Zítra nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 °C až 31 °C, na jihu a východě až na 33 °C. Na obloze převládne polojasno až oblačno a ojediněle, ráno místy, se objeví přeháňky nebo bouřky.

Příliv teplého vzduchu k nám zesílí v úterý. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 33 °C až 37 °C. Na řadě míst se vyskytne tzv. super-tropický den (jedná se o den, kdy teplota překročí 35 °C). V ohrožení jsou i dlouholeté teplotní rekordy pro tento den. V Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775, byla v tento den zaznamenána nejvyšší teplota v roce 1994, kdy tu bylo 36 °C. Teploty budou výrazně nadprůměrné. Čeká nás zatím nejteplejší den letošního roku. Na obloze k tomu bude většinou jasno až skoro jasno. Oblačnosti začne přibývat večer. V noci z úterý na středu přes naše území začne přecházet frontální systém, který přinese alespoň částečné ochlazení.

Ve středu se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 25 °C až 29 °C, na východě až 33 °C. Na obloze k tomu bude polojasno až oblačno a místy se mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. V dalších dnech se budou v Čechách teploty pohybovat kolem 30 °C, na Moravě a ve Slezsku až kolem 35 °C. Předpovědi na druhou polovinu týdne se ještě budou upřesňovat. Před námi je ovšem význačná vlna veder a zřejmě vrchol letošního léta. Ještě vyšší teploty než u nás se očekávají na Slovensku a zejména v Maďarsku, kde se mohou dostat až na 40 °C. V Itálii se budou šplhat i přes 40 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot na numerickém modelu

Teploty
Odpolední teploty v úterý - pohybovat se budou na většině území mezi 32 °C až 36 °C.