Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Východ Evropy čeká vpád zimy, v Rusku nasněží

Východ Evropy v tomto týdnu čeká první vpád mrazivého arktického vzduchu po létě. Chladný vzduch dnes začíná proudit do Ruska a v následujících dnech se bude rozlévat dále k jihu. V polovině týdne se dostane také do pobaltských zemí, Běloruska a na Ukrajinu. V hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) teploty v těchto oblastech klesnou k -8 °C, v Rusku až pod -10 °C. Příliv chladného vzduchu se samozřejmě projeví i ve dvou metrech nad zemí. Zatímco dnes v Moskvě teplota vystoupí až na příjemných 17 °C, ve středu už zůstane jen kolem 5 °C a ve čtvrtek nepřekročí 2 °C. V pátek se zde dokonce může vyskytnout ledový den, kdy teplota po celý den zůstane pod bodem mrazu. K tomu se vyskytne také sněžení. Východně od Moskvy napadne od 2 do 10 cm sněhu, u Uralu až 20 cm čerstvého sněhu (viz předpověď sněhové pokrývky). Pocitovou teplotu bude navíc snižovat čerstvý vítr s nárazy až 50 km/h. Mrazivé počasí na východě Evropy vydrží po celý zbytek týdne. Východ Evropy, především Rusko, tak čeká první záchvěv blížící se zimy.

Jak moc se příliv arktického vzduchu do východní Evropy projeví v počasí ve střední Evropě, je zatím nejisté. V druhé polovině týdne se u nás zřejmě začne pozvolna ochlazovat. Na tom, jak nízké teploty nás čekají, se předpovědi numerických modelů zatím neshodují.

Tip: Numerický model - předpověď teploty v Evropě na numerickém modelu

Teploty
Předpověď teplot v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) ve čtvrtek odpoledne. Teplota v této hladině klesne v Rusku až k -11 °C, do oblasti se dostane chladný arktický vzduch, zdroj: Numerický model