Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Na horách napadne i přes čtvrt metru sněhu

Včera přes naše území přešla studená fronta, která na celé území přinesla slabé až mírné sněžení. Napadlo většinou od poprašku po 4 cm sněhu. Nejvíce sněžilo na východě a severu Čech a také v okolí Beskyd. V Krkonoších, Orlických horách a Beskydech napadlo až 10 cm sněhu. Dnes se sněžení vyskytne opět především na horách na severu a východě území. Významnější srážky k nám dorazí dnes večer v souvislosti s tlakovou níží nad Skandinávií, která bude během středy postupovat přes Polsko dále k jihovýchodu. Sněžení se v noci na zítřek a zítra během dne vyskytne na celém území. Občasné nebo trvalé sněžení během zítřejšího odpoledne postupně přejde spíše ve sněhové přeháňky. Výjimečně se nedá vyloučit ani výskyt slabé bouřky.

Množství srážek a tedy i nového sněhu se bude ovšem v rámci našeho území značně lišit. Na horách napadne do čtvrtečního rána od 20 do 30 cm sněhu, v Krkonoších a Jizerských horách místy přes 40 cm sněhu. Ve středních a vyšších polohách Karlovarského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Zlínského kraje a na Vysočině napadne od 10 do 20 cm sněhu. Ve zbylých krajích bude sněžení slabší a napadne většinou od 5 do 10 cm sněhu. Vůbec nejméně nového sněhu napadne v nížinách, kde se mohou objevit přechodně i srážky smíšené a vlivem teplot lehce nad bodem mrazu (většinou mezi 0 °C až 4 °C) zde bude sníh ve středu tát. Napadne zde většinou od 0 do 5 cm sněhu (nejméně zřejmě na jižní Moravě, kde řada numerických modelů vůbec tvorbu sněhové pokrývky neočekává).

V souvislosti s přechodem fronty nás čeká větrné počasí. Vítr začne zesilovat již dnes večer, kdy se rozfouká čerstvý jihozápadní vítr s nárazy kolem 50 km/h, na horách i přes 70 km/h. Zítra během dne dosáhne v nárazech i rychlosti kolem 70 km/h, na horách přes 90 km/h. Večer začne vítr pozvolna slábnout. Díky větru se budou od středních poloh tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Ve čtvrtek k nám potom pronikne původem arktický vzduch, který přinese silné mrazy. V sobotu ráno zřejmě na řadě míst teploty klesnou pod -15 °C.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď počasí na další dny

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do čtvrtečního rána podle německého modelu ICON (1 mm odpovídá přibližně 1 cm sněhu). Srážkové úhrny a tedy i celková sněhová pokrývka se bude značně lišit v rámci našeho území, nejvíce sněhu napadne v Krkonoších a Jizerských horách (místy i přes 40 cm). V nižších polohách bude sníh přechodně tát (na jižní Moravě zřejmě sníh vůbec nenapadne). Zdroj: Ventusky