Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Vydatně zapršelo, na severu stouply hladiny řek

Počasí u nás dnes ovlivnila výrazná teplá fronta. Na celém území tak po dlouhé době pršelo. Srážky byly nejvydatnější od poloviny srpna. Na většině území napršelo od 5 do 15 mm srážek, ve vyšších polohách přes 20 mm srážek. Nejvydatnější srážky se vyskytly na návětrných stranách severních hor. Na stanici ČHMÚ Desná - Souš v Jizerských horách spadlo dnes až 73 mm srážek. Téměř 70 mm srážek hlásí také Labská bouda v Krkonoších a Josefův Důl v Jizerských horách. Ve vyšších polohách (od 900 m) spadla část srážek ve formě sněhu. Na hřebenech Krkonoš dopoledne leželo přes 10 cm sněhu. Podobnou výšku sněhové pokrývky hlásila také Lysá hora v Beskydech. Z nižších poloh nejvíce pršelo ve Vrchlabí, kde spadlo kolem 50 mm. Nejméně naopak pršelo v závětrných oblastech Jeseníků a Krušných hor. V okolí Olomouce spadly jen 2 mm srážek a v Opavě dokonce jen neměřitelné množství. Příliš nepršelo ani v Praze, kde spadlo do 3 mm srážek.

Vydatné srážky na našich horách se projevily i na vzestupu hladin horních toků řek. Po dlouhé době byly dokonce vyhlášeny stupně povodňové aktivity (SPA). Na 2. SPA vystoupila večera Jizera v Jablonci nad Jizerou. Z ranních 20 cm stoupla večer hladina až na 190 cm. Nižší 1. SPA hlásí Labe ve Špindlerově Mlýně, Mumlava v Harrachově či Jizera v Železném Brodě. V oblastech už ovšem srážky ustávají, a tak se další vzestupy a komplikace neočekávají. Zítra během dne se protrhá i oblačnost a vysvitne slunce.

Srážky
Srážkové úhrny od včerejších 21:00 do dnešních 21:00 - nejvíce srážek spadlo na severních horách, i přes 30 mm, zdroj: ČHMÚ

Krkonoše
Pec pod Sněžkou dnes dopoledne - leželo zde kolem 2 cm mokrého sněhu (na hřebenech kolem 10 cm), zdroj: Humlnet.cz