Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Studená fronta přinese výrazné ochlazení

Dnes a zítra u nás budou vrcholit tropická vedra. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 31 °C až 35 °C. První bouřky z tepla se mohou objevit zítra pozdě odpoledne a večer na západě a severu Čech. Četnější srážky k nám ovšem dorazí až při přechodu výrazné studené fronty hned první zářijový den. Začátek meteorologického podzimu, který každoročně připadá na 1. září, se tak letos naplno projeví i v počasí. Přesný čas přechodu studené fronty přes naše území je ještě nejistý. Podle současných předpokladů začne úterý slunečným a teplým počasím. Teploty ještě stihnou překročit tropických 30 °C (na východě se vyšplhají až na 34 °C). Studená fronta začne přes naše území přecházet od západu během odpoledne a přinese přeháňky nebo bouřky, které ojediněle doprovodí přívalové srážky, silné nárazy větru nebo menší kroupy. Ve středu se potom po přechodu fronty očekávají teploty mezi 19 °C až 23 °C, na jihovýchodě vystoupí na 24 °C. Na začátek září se ovšem jedná o průměrné teploty. Ochlazení tak bude citelné, ale spíše bude znamenat návrat k běžnému počasí, které v tomto období panuje.

Tip: Numerický model - předpověď na příští týden na numerickém modelu

Absolutní teplotní rekord pro září
Výskyt tropických teplot v září už je ojedinělý. V letošním roce se vyskytnou hned v prvním zářijovém dni. Zejména na východě území, kde bude nejtepleji, překonají dlouholeté teplotní rekordy. Dokonce mohou překonat i absolutní teplotní rekord pro září. Ten pochází ze 14. září roku 1947, kdy bylo na meteorologické stanici v obci Neumětely naměřeno 35 °C. Podobnou teplotu nelze vyloučit v úterý na jižní Moravě.

Studená fronta
Očekávaná poloha studené fronty v úterý kolem poledne - její přesná poloha se ještě bude upřesňovat. V Maďarsku teploty vystoupí na 36 °C, za frontou v Německu při dešti budou kolem 15 °C.