Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

O víkendu se výrazně ochladí a začne zima

První polovina listopadu byla teplotně výrazně nadprůměrná. Teploty se často šplhaly i přes 15 °C a padaly teplotní rekordy. Takové počasí ovšem není v listopadu obvyklé a již brzy skončí. Před námi je výrazné ochlazení, které ukončí období nadprůměrných teplot. Z příjemného podzimu se během pár hodin dostaneme do zimy s teplotami kolem bodu mrazu. Ještě ve čtvrtek se teploty budou šplhat až na 14 °C, na jihovýchodě i k 16 °C. V pátek se již v průměru o 3 °C ochladí na teploty mezi 8 °C až 12 °C. V sobotu potom počasí u nás ovlivní výrazný frontální systém a od severozápadu k nám začne pronikat chladný vzduch. Déšť začne od severozápadu přecházet ve sněžení. V neděli se již ranní teploty budou pohybovat lehce pod bodem mrazu a odpolední teploty zůstanou jen mezi 1 °C až 5 °C. Na horách již bude po celý den mrznout. Pocitovou teplotu bude navíc snižovat mírný vítr. Teploty jen lehce nad bodem mrazu nás čekají i v první polovině příštího dne.

Pokles teploty se projeví i na skupenství srážek. Ty již budou od neděle výhradně sněhové. Srážek nás ovšem od neděle příliš nečeká. Předpověď srážek je ale velmi problematická. Zejména situace v sobotu je nejistá. Počasí u nás bude ovlivňovat frontální rozhraní, na němž se i na malých vzdálenostech bude počasí velmi lišit. Podle současných předpokladů má v sobotu již v Karlovarském kraji hustě sněžit, zatímco na jižní Moravě bude stále ještě 10 °C. I malá změna v poloze frontálního rozhraní tak stačí k výrazné změně předpovědi. Víkendové ochlazení a nástup zimního počasí je už ovšem jistý. Ostatně za pár dnů skončí s prvním prosincovým dnem meteorologický podzim a začne meteorologická zima (astronomická začne ještě o pár týdnu později).

Tip: Numerický model - předpověď ochlazení na numerickém modelu

Počasí
Předpověď teplot v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) v sobotu odpoledne. Do Evropy začne od severozápadu proudit chladný vzduch a nastane zimní počasí.