Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Zima v nedohlednu, NAO dosahuje vysokých hodnot

Dnes prvním prosincovým dnem začala meteorologická zima (na příchod astronomické si musíme ještě počkat do 22. prosince). Konec letošního podzimu a začátek zimy (bráno v již zmíněném meteorologickém smyslu) je ve střední Evropě ve znamení čerstvého proudění s převažující západní složkou. Není tak divu, že index Severoatlantické cirkulace – zkráceně NAO – dosahuje kladných a poměrně vysokých hodnot (detaily o NAO si můžete přečíst v článku Severoatlantická oscilace - NAO). Je to dobře patrné z obr. 1, který ukazuje průběh indexu za poslední 3 měsíce.

NAO
Obr. 1: Vývoj indexu NAO za poslední 3 měsíce, zdroj: NOAA

Kladné hodnoty NAO znamenají, že tlaková níže nad severním Atlantikem (v blízkosti Islandu) a tlaková výše v oblasti subtropického Atlantiku (u Azorských ostrovů) jsou dobře vyvinuty, a tak mezi nimi existuje velký rozdíl tlaku, který vede k silnému proudění nad Atlantikem. Velmi často pak toto silnější proudění pokračuje i nad evropským kontinentem včetně střední Evropy. Přesně takovou situaci v těchto dnech zažíváme – ostatně předpověď pro tento pátek (4. 12.) je víc než výmluvná – hluboká níže u Atlantiku, u Azor střed tlakové výše, kolem 50. rovnoběžky pak převažující západní proudění (obr. 2), což znamená příliv relativně teplého vzduchu nad velkou část Evropy.

NAO
Obr. 2: Předpověď tlakového pole na hladině moře a teploty v hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) pro 4. prosince 2015 13 hodin SEČ (černými šipkami znázorněn směr proudění).

Všechny milovníky zimy teď ale určitě zajímá hlavně to, kdy se současné teplé počasí změní na alespoň severozápadní cirkulaci, aby na horách začalo mrznout a ideálně i sněžit. Tedy situaci, kdy hodnota NAO by byla buď blízká nule, v ideálním případě záporná. Jenže podle posledních předpovědí zatím taková situace nejspíš nehrozí. Naopak, kam model dohlédne, předpovídá kladné hodnoty (obr. 3).

NAO
Obr. 3: Průběh indexu NAO od srpna do prosince. Červeně je potom znázorněna ensemblová předpověď (různé výpočty modelu) indexu NAO na příštích 14 dní - všechny výpočty očekávají kladné hodnoty, zdroj: NOAA

Na tomto místě je ale nutné zdůraznit, že NAO jako taková vypovídá hlavně o situaci ve východním Atlantiku, potažmo západní Evropě. V Evropě střední už její souvislost s konkrétním počasím není vždy tak vysoká. V některých případech se dokonce může stát, že i při kladných hodnotách (obvykle ale nejsou moc vysoké) panuje u nás počasí teplotně podnormální se sněžením i v nížinách. Jenže ani s ničím takovým modely pro střední Evropu až do poloviny prosince nepočítají. Jinými slovy, milovníkům zimy zatím nezbývá, než doufat, že se ve druhé polovině prosince cirkulace významněji změní nebo že realita bude jiná, než model předpovídá.