Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

První výhledy naznačují spíše teplejší zimu

Za pár týdnů (přesněji v pátek 1. prosince) začíná meteorologická zima. Ani letos jsme nebyli v minulých týdnech až měsících ochuzeni o různé pseudokatastrofické vize o tom, jak tuhá zima nás čeká (nejtužší za 20 ale i za 100 let). Nalézt lze i různé pokusy odhadnout převažující charakter zimy v jednotlivých částech Evropy. Jejich vypovídací schopnost je ale zpravidla velmi malá.

Na tomto místě je vhodné připomenout, že vzhledem k možnostem a schopnostem dlouhodobých předpovědí poskytnout relevantní prognózu v prostoru střední Evropy není ani teď jednoduché odpovědět na otázku, jaká zima nás čeká. Letošní listopad se zatím v Česku chová víceméně v mezích normálu a podle současných výstupů numerických předpovědních modelů se na tom nic výrazně nezmění ani v příštích dnech.

Dlouhodobý výhled ČHMÚ počítá pro první prosincovou dekádu spíš s teplotně nadnormálním počasím, pro vzdálenější období ale musíme vzít zavděk předpověďmi pro celý kontinent. K dispozici máme sezónní předpověď Britské povětrnostní služby – podle ní by zima jako celek měla být s největší pravděpodobností teplotně nadprůměrná (zhruba s 50-60-ti procentní pravděpodobností, viz obr. 1), s 30-ti procentní šancí teplotně průměrná a zhruba s 10-ti procentní pravděpodobností pak chladnější než je dlouhodobý průměr. Povšimněte si, že teplotně nadnormální varianta je preferována v podstatě pro celý evropský kontinent.

Předpověď počasí na zimu
Obr. 1: Pravděpodobnostní předpověď teplot pro zimu (období prosinec 2017 až únor 2018), zdroj: Metoffice.gov.uk

Nejčerstvější předpovědi (z kontrolního období 3. až 13. listopadu 2017) Klimatického předpovědního centra americké organizace NOAA (Climate Forecasting System) počítají rovněž s teplotně nadprůměrnou zimou – teplejší by měly být všechny tři měsíce, leden a únor poměrně výrazně (obr. 2). Velmi podobné výsledky vycházejí i z dřívějších kontrolních období (24. 10. – 3. 11., resp. 14. - 24. 10.) Je ale nutné zdůraznit, že tyto předpovědi se každý den přepočítávají, takže je možné, že se v příštích dnech dočkáme odlišného řešení.

Předpověď počasí na zimu
Obr. 2: Předpověď měsíční odchylky teploty (ve °C) pro jednotlivé zimní měsíce podle modelu CFS, zdroj: NOAA.gov

A jak to bude se sněhem, respektive srážkami? Jak už to u tohoto parametru bývá, nejsou klimatické modely příliš sdílné ani konkrétní. S větší pravděpodobností by se úhrn srážek měl pohybovat v blízkosti normálu (alespoň dle britského modelu), zatímco dle amerického není v tuto chvíli dostatečně silný předpovědní signál pro stanovení konkrétní prognózy.

Jinými slovy, zatím podle v současnosti dostupných modelů není důvod reálně očekávat extrémně tuhou zimu. Vyloučit ji samozřejmě nelze, ale spíše je pravděpodobnější varianta teplejší zimy, což asi moc nepotěší lyžaře a vůbec milovníky sněhu i mrazu. Na druhou stranu, je vhodné zdůraznit, že realistické a konkrétní předpovědi umí současná meteorologie poskytnout maximálně na 7 až 10 dnů dopředu.