Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na západ dorazily velmi silné bouřky, doprovází je přívalové srážky - sledujeme on-line

Aktuality

Na naše území dnes vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu. V něm vystoupí maxima ojediněle, na jihu a jihovýchodě místy nad 30 °C. Nejtepleji bude na jihu Moravy, kde ojediněle naměříme až 33 °C. Zpočátku bude převážně slunečno, ale odpoledne a večer začne v souvislosti se zvlněnou studenou frontou přibývat v Čechách oblačnosti a postupně se přidají místy přeháňky a bouřky. Bouřky se objeví nejdříve na západě Čech, ale v první polovině noci na zítřek zasáhnou i o něco východnější oblasti Čech. Bouřky mohou být silné až velmi silné a hrozí v nich výskyt krup i silných nárazů větru (60 až 80 km/h). Největší riziko ale představují přívalové srážky, kdy vlivem někdy i opakovaných bouřek může spadnout 40 až 70 milimetrů, ojediněle víc. Vzhledem k nasyceným povodím budou toky v zasažených oblastech reagovat rychlým vzestupem s možným překročením 1., výjimečně i 2. stupně povodňové aktivity. Další silné bouřky hrozí i zítra.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

22:20
Hasiči hlásí nejméně 131 zásahů kvůli počasí. Nejvíce jich evidují v kraji Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém. Ve druhé polovině noci se situace začne zlepšovat.

22:10
V Praze hasiči při bouřce zasahovali u polámaných stromů a odčerpávání vody. Celkově zaznamenali zatím 10 událostí.

21:33
V Karlovarském kraji několik míst zatopila voda po přívalových srážkách. Nejhorší byla situace v Ašském výběžku. Zde jsou záběry z obce Podhradí u Aše. V Karlovarském kraji už bouřky ustávají.

21:30
Na čele bouřek je dnes často pozorovatelný tzv. shelf cloud. Fotografie.

21:24
Silné bouřky jsou v pásu od Prahy po Ústí nad Labem a postupují dále k severu. Další místa hlásí úhrny přes 40 mm. Jde o Žatec, Výsluní a Měděnec v Krušných horách a Hřivice v okrese Louny. Hasiči vyjíždějí k zatopeným místům.

20:18
Přívalová povodeň zasáhla město Selbitz v Bavorsku nedaleko Aše. Ulicemi tekly proudy vody a unášely vše v cestě.

20:11
Silné bouřky se rozšiřují na naše území. Nyní již bouří i na západě Středočeského kraje. Postupně bouřky dorazí i do Prahy. Ty nejsilnější zůstanou v západní polovině Čech.

19:09
V Mariánských Lázních se při bouřce vyskytly kroupy o velikosti 2-3 cm.

18:35
V Aši při bouřce během chvíle spadlo 51 mm srážek (viz meteostanice). Podobné úhrny se mohou objevit v bouřkových jádrech na západě i jinde.

18:25
Silné bouřky jsou hlášeny na západě Karlovarského kraje. Na severu Ašského výběžku se vyskytuje i supercela doprovázená krupobitím. Ta postupuje ovšem dále do Saska.

17:22
První bouřka se vytvořila jižně od Strakonic. Další budou v příštích hodinách rychle přibývat.

15:09
Nejtepleji je na jihu Moravy, kde se teploty dostávají lehce přes 32 °C. Tropické teploty jsou ovšem hlášeny i v Polabí. Meteostanice

14:00
Nejvíce srážek spadne v bouřkových jádrech v západní polovině Čech dnes večer a to i kolem 50 mm. V nasyceném povodí to povede k velikým problémům. Trvalý a vydatný déšť čeká zítra pomezí Německa a Francie - zde se očekávají i plošné povodně.

12:01
Aktuálně v Česku převažuje jasno nebo skoro jasno, na jihozápadě se ještě vyskytuje nízká oblačnost. Teploty se na 30 °C zatím dostaly na Moravě. Silné bouřky se vyskytují na severu Itálie a v Alpách. Zde se vytváří frontální vlna, která večer začne ovlivňovat naše území. Modely potvrzují, že se večer v západní polovině Čech vyskytnou i velmi silné bouřky. Satelitní snímky

8:21
Především západní polovinu Čech zasáhnou večer velmi silné bouřky. Nejvíce problémů způsobí přívalové srážky. Povodí a půda je již hodně nasycená a tak další deště povedou k opětovným vzestupům řek nebo zatopení níže položených míst. Nejvíce problémů hrozí v oblasti Brd, kde se již minulý týden řeky dostaly na stupně povodňové aktivity (zejména Klabava). Pokud se nad Brdy vyskytne výrazná bouřka, hrozí na tamních tocích dosažení i 3. SPA.