Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Horký den, v Čechách později pozor na velmi silné bouřky - sledujeme on-line

Aktuality

Dnes k nám vyvrcholí příliv velmi teplého vzduchu. Denní maxima vystoupí na 32 °C až 36 °C. Nad Německem ovšem již bude ležet studená fronta, která později začne ovlivňovat i naše území. První bouřky se již odpoledne mohou ojediněle tvořit hlavně na západě Čech. Až později večer jich ale bude výrazněji přibývat. Zítra ráno se potom dostanou i na Moravu, kde ale již zeslábnou. V Čechách budou bouřky i velmi silné. Doprovodit je mohou přívalové srážky s úhrny až 50 mm, nárazy větru o síle až 90 km/h a kroupy. Hrozí tak pády stromů i zatopení níže položených míst. Kvůli vysokým hodnotám střihu větru se mohou tvořit supercely (s největší pravděpodobností v západní polovině Čech). Právě v nich je největší riziko škod (jde ale vždy o lokální záležitost). Zítra se po přechodu fronty citelně ochladí na 21 °C až 25 °C.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

22:54
V bouřkách stále hrozí silné nárazy větru, v menší míře i přívalové srážky. Kroupy se naopak s postupující nocí již nečekají.

22:50
22:20
V Čechách dnes zatím uhodilo přes 10 000 blesků. Nejvíce ve středních a jižních Čechách, kde stále místy bouří. Ve středních Čechách bylo kvůli bouřkám až 15 tisíc domácností bez elektřiny, hlavně v okresech Praha-východ a Benešov. Škody tu působil velmi silný vítr. Silná bouřka je opět jihovýchodně od Prahy. Další bouřky postupují z Bavorska na západ Čech.

21:10
Při velmi silné bouřce u Velkých Popovic nedaleko Prahy popadaly na dálnici dráty vysokého napětí. Dálnice je v místě zavřená.

20:50
Bouřky a přeháňky se tvoří hlavně v pásu od Šumavy po Krkonoše. Postupují jen velmi pomalu. V příštích hodinách se v Čechách bouřky mohou tvořit i na jiných místech. Ve druhé polovině noci budou postupně přecházet do deště.

20:30
Značné škody jsou hlášeny po přívalových srážkách z Jižního Tyrolska v Itálii (viz video - voda strhla silnici). Bouřky tu odpoledne několik hodin setrvávaly na jednom místě.

20:00
Bouřky se začínají tvořit také v okolí Prahy. Stanice Husinec na jihu Čech již hlásí 59,1 mm srážek. Hrozí zde tak i přívalová povodeň!

19:40
Na stanici Husinec na jihu Čech spadlo 40 mm srážek. Velmi silná bouřka tu navíc stále pokračuje a úhrn zřejmě přesáhne 50 mm! V oblasti hrozí zatopení níže položených míst. Stanice

19:12
18:51
Silné bouřky se stále tvoří na jihu Čech. V okolí Prachatic je mohou doprovázet i větší kroupy, přívalové srážky a silné nárazy větru. Bouřky v těchto oblastech zůstávají jen s malým pohybem. Radar

18:01
V okolí Prachatic bouřka postupuje jen pomalu a dlouho zůstává nad jedním místem. Mohou ji tak doprovázet přívalové srážky i s úhrny nad 30 mm. Nově se bouřky tvoří také na Milevsku.

17:34
Ve Vimperku při bouřce spadlo kolem 20 mm srážek (stanice). V okolních obcích to podle radarových dat mohlo být i přes 30 mm.

17:04
Silnější bouřka vznikla u Vimperka. Podle radaru ji mohou doprovázet kroupy o velikosti kolem 1 cm. Radar

16:40
V nejteplejších oblastech se dnes teplota dostala až na 36 °C. Doksany v 15:00 hlásily 36,4 °C (viz měření). Zítra bude o 10 °C chladněji.

15:12
Přeháňky a bouřky jsou hlášeny mezi Českými Budějovicemi a Sušicemi. Častější bouřky do Čech dorazí později večer a v noci na zítřek, kdy k nám dorazí studená fronta a spolu s ní i vlhčí vzduch.

14:14
První přeháňka vznikla poblíž Prachatic. Může přerůst v bouřku. Radar

13:32
V Plzni, okolí Prahy a na jihu Moravy už se teploty dostávají i přes 35 °C. Stanice ČHMÚ v Plzni Bolevci dokonce zaznamenala 36,7 °C. Meteostanice

12:12
První předfrontální bouřky se mohou v Čechách tvořit již odpoledne (spíše pozdějšího). Aktuálně se například začíná kupovitá oblačnost rozvíjet v oblasti Šumavy. Četnější bouřky a přeháňky do Čech dorazí ovšem až na frontě během pozdního večera. Na Moravě a ve Slezsku se dnes srážky vůbec nevyskytnou.

10:30
Na řadě míst už nyní je lehce přes 30 °C. Odpoledne naměříme až super-tropických 36 °C. Dnešek bude nejteplejším dnem tohoto týdne a bude patřit i mezi nejteplejší prázdninové dny letošního roku. Meteostanice

8:30
Modely dnes odpoledne čekají vznik lokálních (spíše v malém počtu) bouřek v Čechách. Později večer ale vznik bouřek v Čechách podpoří přechod studené fronty. Budou tak častější a vzniknout může i rozsáhlejší bouřkový systém. Ten při postupu dále na východ bude slábnout. Na Moravu a ve Slezsko dorazí zítra ráno a již přinese většinou jen déšť bez bouřek. V Čechách dnes můžou být bouřky i velmi silné (s největší pravděpodobností v západní polovině) a působit i vážnější škody.



Tip: Sledujte bouřky on-line