Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Na východě pozor na silné bouřky s přívalovými srážkami - sledujeme on-line

Aktuality

Počasí u nás i dnes bude ovlivňovat zvlněná studená fronta. Čeká nás tak poměrně komplikované počasí. Zatímco na severozápadě bude deštivo a jen kolem 12 °C, na východ bude proudit teplý vzduch a denní maxima se dostanou až na 27 °C. V teplém a vlhkém vzduchu se budou na Moravě a ve Slezsku (částečně i na Vysočině a v Pardubickém kraji) odpoledne a večer vyskytovat četné bouřky. Místy je doprovodí přívalové srážky s úhrny až 40 mm, kroupy a silné nárazy větru kolem 70 km/h. Lze očekávat výskyt i několika bouřek na jednom místě, což výrazně zvýší celkové srážkové úhrny. Tak silné bouřky již budou působit škody zejména v podobě zatopených domů a cest. Ve druhé polovině noci na pondělí nebezpečí bouřek postupně pomine.

On-line

20:35
Na čele bouřek postupující přes Moravu je často pozorovaný i tzv. shelf cloud, viz Moravské Budějovice.

20:05
Na stanici Dobrá Voda dnes spadlo 40 mm srážek. Z toho téměř 30 mm za poslední hodinu. Na stanici navíc nadále vydatně prší.

19:20
Nejintenzivnější bouřky jsou hlášeny na jihozápadě Moravy. Postupně se přesouvají k severu až severovýchodu. Doprovází je především přívalové srážky. Bouřky budou ustávat až ve druhé polovině noci na zítřek.

18:20
Do zítřejšího rána může na severu Moravy v oblasti Jeseníků spadnout až 60 mm srážek. Pršet zde bude celou noc. Akumulace srážek

17:50
Bouřky se na východě tvoří v teplém a vlhkém vzduchu. Ve Strážnici na jihu Moravy se teplota dostala až na 28,8 °C. V Karlovarském kraji je oproti tomu po celý den kolem 10 °C. Meteostanice

17:15
Jen 40 km od našich hranic se dnes odpoledne vyskytlo tornádo! Zasáhlo polskou vesnici Kaniów (Bílsko-Bělá) a způsobilo značné škody (viz fotografie)

16:58
Bouřek na Moravě přibývá. V Rakousku navíc vzniká bouřkový systém, který se večer přežene přes Moravu.