Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Pozor na bouřky, na jihozápadě mohou být velmi silné

Aktuality

Podobně jako včera, i dnes se budou v Česku vytvářet bouřky. V severovýchodní polovině je čekejme jen ojediněle, ale zhruba v jihozápadní polovině se objeví místy a navíc mohou být opět silné, ojediněle dokonce velmi silné (vysoký stupeň nebezpečí). S ohledem na slabé proudění a pomalý postup bouřek v nich hrozí především přívalové srážky s úhrny až kolem 50 milimetrů, objevit se můžou i kroupy nebo silné nárazy větru. V noci na zítřek budou bouřky slábnout a ustávat, ale v pátek přes den bude bouřková činnost opět ožívat, a to zhruba v jižní polovině republiky. Nedá se vyloučit, že ojediněle půjde opět o silné bouřky, už ale ne tak intenzivní jako dnes.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

22:00
V Zaječově na Berounsku byl vyhlašen třetí stupeň povodňové aktivity a začíná evakuace obyvatel. Třetí stupeň je i na vodní nádrži Obecnice na Příbramsku. V oblasti se stále vyskytují vydatné srážky. Situace se tak bude stále zhoršovat. Slábnutí srážek se očekává až po půlnoci.

20:20
Litavka v Čenkově v Brdech dosáhla již 2. SPA. Ještě odpoledne výška hladiny toku dosahovala 33 cm, nyní dosahuje 100 cm. V oblasti je navíc stále bouřka s vydatným deštěm. Hladina bude nadále stoupat.

18:50
Na jihu Čech se zformovaly další bouřky, které postupují do Plzeňského kraje, kde je již půda extrémně nasycená po předchozích bouřkách. Při vydatných srážkách tak může docházet k přívalovým povodním hlavně v oblasti Brd, kde již hladiny řek stouply na 1. stupně povodňové aktivity (nejnižší).

18:00
Přes 20 výjezdů kvůli bouřkám hlásí hasiči v Plzeňském kraji. Nejvíce výjezdů je v okresech Plzeň sever, Plzeň jih a na Rokycansku. Výjezdů bude nadále přibývat.

17:40
Nedaleko města Györköny na jihu Maďarska dnes bylo pozorované slabé tornádo. U nás dnes podmínky pro tvorbu tornád a supercel nepanují. Hlavní nebezpečím bouřek na západě a jihozápadě Čech zůstávají přívalové srážky.

17:10
Nádherný shelf cloud se aktuálně přihnal nad Plzeň. Fotografie

16:20
Ve Strašicích na Rokycansku spadlo za poslední tři hodiny 63 mm srážek podle ČHMÚ. Bouřková činnost zde nadále pokračuje. Nelze vyloučit, že v Brdech na některých stanicích v úhrnu naprší přes 100 mm srážek za 24 hodin. Suma srážek za posledních 24 hodin

15:40
Silné bouřky s úhrny až 30 mm se vyskytují v okolí Plzně, v samotné Plzni zatím tolik srážek nespadlo. Fotografie z Plzně

14:50
Zatímco na západě se teploty pohybují kolem 18 °C, na zbytku území se v maximech šplhají na 22 °C až 26 °C. Teplotní mapa

14:50
Na západě a jihozápadě Čech se již vyskytují bouřky. Tvoří se v pásu za sebou na stále stejných místech. Hrozí v nich tak přívalové srážky. Lokálně může spadnout až kolem 50 mm srážek za 24 hodin. Bouřky zde budou slábnout až v druhé polovině noci na zítřek. Lze tak očekávat řadu vytopených sklepů a lokálně i vzestupy menších toků.

14:20
V noci na dnešek přinesly silné bouřky vydatné deště hlavně v pásu od Brdy po Krušné hory. Spadlo zde až 50 mm srážek. Bouřky zaměstnali i hasiče, kteří odčerpávali vodu ze zatopených míst. Půda naštěstí není zatím nasycena vodou, takže rozsah škod nebyl tak výrazný.