Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Pozor na silné bouřky, na západě později vydatný déšť - sledujeme on-line

Aktuality

Dnes počasí u nás bude stále ovlivňovat zvlněná studená fronta. Jednu vlnu bouřek a deště k nám přinesla již v noci na dnešek. Další srážky se u nás vyskytnou dnes a budou o poznání vydatnější. Během dne bude od jihu přibývat přeháněk a bouřek (nejčastější budou večer v západní polovině Čech a na Moravě). Bouřky mohou být ojediněle i silné s přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, silnými nárazy větru o síle kolem 70 km/h a kroupami. Díky vyšším hodnotám střihu větru nelze zcela vyloučit ani vznik supercely. Teploty dnes budou v širokém rozpětí od 20 °C na západě až po 33 °C na východě.

Dnes večer budou bouřky na západě přecházet do trvalého a místy vydatného deště. Spadnout na západě může do sobotního poledne i přes 60 mm srážek. V oblastech zasaženými vydatnými srážkami hrozí zatopení níže položených míst. S lokálně vydatnějšími srážkami musíme počítat i o víkendu.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

23:00
Po přívalovém dešti byla zatopená i D1 u Prahy.

22:47
Vydatně a trvale aktuálně prší na Plzeňsku a úhrny tu již překračují 45 mm (Kamenný Újezd a Sedlec). Na stanici Hrádek u Rokycan spadlo za poslední tři hodiny dokonce 128,8 mm, z čehož jen 90 mm za poslední hodinu. V oblasti stále intenzivně prší. Déšť tu zůstává téměř bez pohybu a bude pokračovat i v příštích hodinách. Úhrny tak budou dále narůstat a nelze vyloučit výskyt přívalové povodně. Meteostanice

22:18
Silná bouřka zasáhla Prahu. Hasiči hlásí několik výjezdů. Spadlo i ke 40 mm srážek (nejvíce hlásí stanice Horní Měcholupy). Bouřek aktuálně ubývá a přechází do trvalého a vydatného deště, který na západě vydrží po celou noc a pokračovat bude částečně i zítra. Stále tak hrozí na západě zatopení níže položených míst.

20:23
Silná bouřka s přívalovými srážkami je jižně od Prahy a postupuje směrem k ní. Silné bouřky se tvoří také v okolí Plzně. Naopak z Moravy a Slezska se bouřky odsouvají do Polska.

19:53
Silné bouřky z Jihočeského kraje postupují do Středočeského kraje a později se mohou přesunout i nad Prahu. Hrozí v nich hlavně úhrny až kolem 40 mm srážek.

19:48
Bouřky z Moravy dále zesilovaly v Polsku. Takto to odpoledne vypadalo ve městě Opolí na jihu Polska.

19:44
Bechyně po silné bouřce hlásí 40 mm srážek během krátké chvíle. Také v nedalekém Olší spadlo přes 40 mm. Meteostanice

19:14
Bouřka u Kolína před hodinou vykazovala i znaky supercely. Nyní se ale již rozpadla. Silná bouřka je ovšem aktuálně u Bechyně a může působit i vážnější škody. Radar

19:01
Na jihu Čech bouřky výrazně zesilují. Silná bouřka je dle radaru u Bechyně. Mohou ji doprovázet i kroupy. Bouřky odtud postupují k severu až severozápadu.

18:30
Dolní Žandov na západě Čech hlásí po vydatné přeháňce až 37 mm srážek. Míst s podobně vysokými úhrny bude na západě přibývat. Přívalové srážky jsou hlavním nebezpečím dnešních bouřek. Meteostanice

18:00
Větší množství bouřek je hlášeno na Moravě a ve Slezsku. Pozvolna bouřek přibývá také v Čechách. Bouřková činnost bude pokračovat i večer a v noci. Ve druhé polovině noci budou na západě bouřky přecházet do trvalého deště.

17:06
Ztím nejvíce srážek spadlo v bouřce na Šumavě v Borové Ladě, kde to bylo 14 mm. Přes 10 mm srážek hlásí také Sudoměřice na jihu Moravy. Úhrny budou v bouřkách v příštích hodinách narůstat a mohou dosáhnout až 40 mm.

15:40
K rychlému rozvoji bouřek aktuálně dochází na Šumavě. Tyto bouřky by měly dále zesilovat a postupovat na sever mimo oblast Šumavy. Čekají se v nich přívalové srážky s úhrny i kolem 40 mm, silnější nárazy větru a objevit se mohou i kroupy. Ze Slovenska bouřky postupují také na Moravu. Radar

14:50
Přeháňky se aktuálně vyskytují na západě Čech a na Moravě. V příštích hodinách bude přibývat i bouřek. Nejčetnější budou v západní polovině Čech a na Moravě. Na západě Čech postupně přejdou ve vydatný déšť.

11:00
V odpoledních hodinách se u nás začnou tvořit i silné bouřky. První zřejmě vzniknou na západě území, ale k večeru se začnou tvořit i na východě. V bouřkách hrozí přívalové srážky s úhrny i kolem 40 mm. Na západě se navíc zkombinují i s trvalými srážkami a do zítřejšího poledne zde může spadnout i přes 60 mm srážek. Pozor také na silné nárazy větru a výjimečně i na kroupy. Bouřky dnes budou o poznání častější než včera. Takto orientačně vidí rozložení srážek a bouřek dnes pozdě odpoledne model ICON DE.

10:15
8:44
Včerejší bouřky mají v Evropě nejméně 13 obětí. Řada oblastí zůstala zcela bez varování. Například v Rakousku ještě dopoledne nebylo pro většinu země vydáno varování před nebezpečím silných bouřek a spousta lidí je tak vůbec neočekávala.

8:36
Rozpadající se bouřka dorazila z Rakouska na jih Čech. Bude postupovat dále k severu na Vysočinu a postupně se rozpadat. Radar

8:31
Počasí ve střední Evropě i nadále ovlivňuje zvlněná studená fronta, která výrazně komplikuje předpovědi. Predikce vzniku přeháněk a bouřek je na těchto frontách nejsložitější. Tomu odpovídá i to, že se modely příliš neshodují na průběhu počasí během dne. Velká část modelů ale očekává rozvoj bouřek odpoledne v Čechách a k večeru i na Moravě. Na západě Čech večer budou bouřky přecházet do trvalého a i vydatného deště. Spadnout na západě může do sobotního poledne i přes 60 mm srážek.