Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Přechodné ochlazení, na východě ještě i bouřky

Aktuality

Včera se denní maxima na velké části území dostala nad 30 °C. Ojediněle se vyšplhaly teploty i přes 34 °C. Dnes již bude o poznání chladněji. Proudit k nám bude chladnější vzduch a denní maxima tak zůstanou mezi 19 °C až 23 °C, na Moravě a ve Slezsku ještě vystoupí na 26 °C. Právě na Moravě a ve Slezsku se v teplejším vzduchu budou ještě tvořit i bouřky, ojediněle silné s přívalovými srážkami a kroupami do 3 cm. K večeru srážky postupně na celém území ustanou. Chladnější počasí u nás ovšem dlouho nevydrží. Již zítra se začne oteplovat, naměříme letních 23 °C až 27 °C. Ve středu se teploty přiblíží k tropickým 30 °C.

Tip: Sledujte teploty on-line

On-line

14:20 Bouřky na Moravě slábnou. Klesají totiž postupně hodnoty CAPE. V poledne se pohybovaly i kolem 2000 J/kg, teď již většinou nepřesahují 1000 J/kg. Silné bouřky tak již nehrozí.

14:00 V Evropě za posledních 48 hodin uhodilo 527 000 blesků. Nejvíce bouřilo v Polsku.

13:50 Bouřky se aktuálně vyskytují hlavně na východě Jeseníků. Postupně se začnou přesouvat hlavně do Polska.

12:40 V Čechách bude srážek během dalších hodin ubývat. Mohutná bouřka na Moravě právě postupuje na Olomouc. V Kobylí na Břeclavsku při ní spadlo až 29 mm srážek podle ČHMÚ. Malé a lokální bouřky se vyskytují také ve Slezsku. Radar

11:35 V Břeclavi na jihu Moravy při bouřce spadlo 16 mm. Bouřka bude dále zesilovat a nelze vyloučit úhrny i přes 30 mm. Bouřka zasáhne v příštích hodinách například Přerovsko, Olomoucko či Kroměřížsko. Břeclav - Meteostanice.

11:30 V Čechách se po dešti teploty mnohde pohybují jen kolem 16 °C. Zato na Moravě a ve Slezsku je až 25 °C.

11:28 Na jihu Moravy se vytvořila silná bouřka, která postupuje dále k severu a zesiluje. Na Moravě a ve Slezsku tak dnes odpoledne musíme počítat se silnými bouřkami. Hrozí v nich především přívalové srážky a kroupy do 3 cm. Večer bouřky ustanou. Naopak v Čechách už se bouřky tvořit nebudou - proudí sem chladnější vzduch, což dobře ukazuje naše teplotní mapa.