Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Přeháňky a postupně bouřky, ojediněle i silné s přívalovými srážkami - sledujeme on-line

Aktuality

Dnes u nás budou srážky častější než včera. Již dopoledne bude na řadě míst na východě pršet. Během dne se začne rozvíjet i bohatá kupovitá oblačnost a odpoledne se místy objeví bouřky, s největší pravděpodobností ve východní polovině území. Díky pomalému postupu se v nich opět ojediněle mohou objevit přívalové srážky s úhrny až kolem 30 mm za krátkou dobu. Vyloučit nelze ani kroupy nebo nárazy větru o síle kolem 70 km/h. Nejméně srážek bude na severozápadě Čech, kde se objeví jen ojediněle odpoledne. Zde bude i nejméně oblačnosti a občas se ukáže slunce. Od toho se budou odvíjet i teploty. Nejvyšší denní teploty zamíří na 19 °C až 23 °C, v severozápadní polovině Čech ale budou kolem letních 26 °C. S přeháňkami nebo bouřkami musíme počítat i zítra. Naopak v neděli již ustanou.

On-line

19:30
18:40
V Hladkých Životicích jihozápadě od Ostravy spadlo za posledních 30 minut až 30 mm srážek a stále zde prší (viz měření). V této oblasti i na jiných místech stále hrozí přívalové srážky.

18:35
Silná bouřka je hlášena již jen v Moravskoslezském kraji (jihozápadě od Ostravy) a přilehlých oblastech. Jinde už bouřky ustaly a vyskytují se přeháňky. Ojediněle ale ještě může zabouřit i jinde. Většinou ale už budou srážky zvolna slábnout a ustávat. Zítra se přeháňky a bouřky vrátí, ale již nebudou tak intenzivní jako dnes.

17:45
Přívalový déšť aktuálně hlásí Frenštát pod Radhoštěm. Během chvíle tu spadlo 30 mm srážek. Bouřka jižně od Ostravy je silná a nebezpečí přívalových srážek tu zůstává i v dalších oblastech.

17:40
Při bouřkách ve středních Čech se odpoledne objevil i výrazný shlef cloud. Škody tu ale bouřky nepůsobily a jen vypadaly vizuálně pěkně.

17:35
Po odpolední bouřce ulicemi Javorníku tekly proudy vody, které zatopily několik sklepů.

17:30
Hned tři menší tromby naráz se vyskytly u Znojma.

17:10
Aktuálně bouří hlavně jižně od Ostravy. Jinde pomalu bouřky slábnou a večer bude jejich slábnutí pokračovat.

16:55
Voda z přívalového deště vytopila na Opavsku na 20 nemovitostí. V některých pomáhají likvidovat škodu hasiči. Voda se dostala hlavně do sklepů (ČTK).



16:40
U Znojma byla pozorována menší tromba - viz fotografie. V tomto týdnu jde již o několikáté pozorování tromby (viz článek). Přímo podmínky k tvorbě tornád ale nepanují.

16:20
V Javorníku na severu Slezska spadlo při bouřce 35,9 mm srážek (viz měření). Bouří také východně od Prahy. Na Vysočině a řadě dalších míst, kde se již vyčerpala energie pro bouřky, již bouřky doznívají a přechází spíše do mírného deště.

15:18
Bouřku u Moravských Budějovic dle bílé barvy na radaru doprovází i kroupy. Radar

15:08
Aktuálně bohatá kupovitá oblačnost narůstá hlavně na pomezí Moravy a Čech. Celkově u nás dnes uhodilo 4000 blesků, což je nejvíce v tomto týdnu. Počet navíc bude nadále narůstat. Dnešek bude nejbouřlivějším dnem od 23. května (tehdy uhodilo i přes 20 000 blesků).

14:13
Kolem 30 mm srážek spadlo na Vysočině na stanici Rudíkov. Také na severu Vysočiny profesionální stanice Radostín hlásí úhrn blízko 30 mm. Bouřky se na Vysočině nyní přesouvají hlavně na jih a západ.

13:42
V Bystřici nad Perštejnem spadlo během krátké chvíle 26,2 mm srážek. V oblasti ještě stále prší. Meteostanice

13:21
Pásmo silných bouřek se z Polska pomalu přesouvá do Slezska u Opavy. Slabší bouřka také postupuje k Praze. Radar

13:20
V Maďarsku nedaleko hranic se Slovenskem se aktuálně vyskytlo i slabé tornádo, které je patrné na videu níže (idokep.hu).

13:00
Bouřková činnost se rychle rozvíjí v oblasti severně od Brna. Bouřky tu postupují jen pomalu a opětovně se obnovují. Objevit se v nich tak mohou přívalové srážky a působit lokálně škody. Radar

12:20
Nejčetnější jsou bouřky v Beskydech a okolí. V okolí řeky Ostravice zde spadlo za hodinu i 24,2 mm srážek (pod.cz).

11:30
Na Moravě a východě Čech se začínají tvořit první bouřky. Mezi Přerovem a Prostějovem je mohou doprovázet i kroupy (dle bílé barvy na radaru). Radar

10:50
Bouřky s přívalovými srážkami již několik dní hlásí Slovensko. Díky vysokému nasycení půdy zde přechodně stoupají i horní toky řek. Dnes zde platí výstraha s druhým stupněm nebezpečím a bouřky zde tak dnes ještě oproti minulým dní naberou na síle. SHMÚ

10:45
Už v předchozích dnech se u nás výjimečně vyskytovaly bouřky s přívalovými srážkami. V úterý po nich byly hlášeny škody u Jindřichova Hradce, včera naopak jižně od Plzně, kde spadlo i větší množství krup. Dnes množství nebezpečných bouřek vzroste. Přívalové srážky se objeví ojediněle. V bouřkách se také mohou odpoledne vyskytnout kroupy a nárazy větru kolem 70 km/h. Největší riziko těchto bouřek je ve východní polovině území. Nejmenší naopak na severozápadě.

10:00

Tip: Sledujte bouřky on-line